Odvjetnici: Gotovina spreman na razgovor nakon povlačenja optužnice i uhidbenog naloga

ODVJETNIČKI tim generala Ante Gotovine priopćio je danas da ne dolazi u obzir razgovor niti saslušanje generala u svojstvu osumnjičenika sve dok se ne povuče haška optužnica te ukinu međunarodna i tjeralica MUP-a.

Četvorica Gotovininih odvjetnika tvrde da iznose stajalište Gotovine.

Marijan Pedišić, jedan od Gotovininih odvjetnika, izjavio je Hini da je današnje priopćenje upućeno kako bi se razjasnile dvojbe koje su se pojavile o tome kada i na koji način je Gotovina spreman za razgovor s haškim istražiteljima.

General Gotovina je u ovom trenutku optuženik i u slučaj da se pojavi hrvatske vlasti bi ga morale odmah uhititi jer je na snazi uhidbeni nalog Haškog suda, te međunarodna i tjeralica MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Obrana smatra da postoje svi uvjeti za preispitivanje optužnice i povlačenje naloga za uhićenjem i tjeralica, posebice jer i predsjednik Mesić govori o nekim saznanjima koja bacaju novo svjetlo na cijeli slučaj. U slučaju da se to dogodi ne bi bilo potrebe za Gotovininim uhićenjem i on bi se kao slobodan čovjek pojavio pred haškim istražiteljima i iznio svoju obranu", kazao je Pedišić.

On smatra da je priopćenje odvjetnika na tragu inicijative predsjednika države Stjepana Mesića koji je jučer najavio da će Haškom sudu predložiti preispitivanje optužnice i izrazio spremnost jamčiti da će se Gotovina odazvati svakom pozivu Haškog suda ako mu se pruži šansa da iskaz da u svojstvu osumnjičenika u Zagrebu.

"Podržavamo Mesićevu inicijativu na kojoj smo mu zahvalni i nadamo se da će ona doprinijeti konačnom razrješenju ovog slučaja", kazao je Pedišić.

Nije želio odgovoriti na upit je li Gotovina kontaktirao s braniteljima nakon intervjua Nacionalu, u kojem je priznao legitimnost Haškog suda i izrazio spremnost za razgovor s haškim istražiteljima u Zagrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara