Odvjetnici objasnili zašto je Bandić sa suda izašao na stražnja vrata

Odvjetnici objasnili zašto je Bandić sa suda izašao na stražnja vrata
Foto: Index

ODVJETNICI Milana Bandića i Petra Pripuza ustvrdili su da su njihove klijente u srijedu nakon suđenja u slučaju Agram na stražnji izlaz izveli pravosudni policajci zbog sigurnosnih razloga, odnosno uslijed najave prosvjednika da će ih gađati te da oni nisu nikoga tražili da ih se izvodi na drugi izlaz.

Odvjetnici Ksenija Vržina i Anto Nobilo objavili su priopćenje reagirajući na medijske napise o "bijegu Bandića i Pripuza na stražnja vrata zagrebačkog Županijskog suda".

Pripuz i Bandić, navode odvjetnici, uvijek su se odazivali na svaki poziv te su kao i svi građani ulazili i izlazili na predviđen glavni ulaz sa Zrinjevca i nisu ni znali da postoji neki drugi izlaz.

U ponedjeljak su im, međutim, nakon napuštanja sudnice i dolaskom u prizemlje sudske zgrade pristupili pravosudni policajci i naložili im da ih slijede, uz objašnjenje da će ih izvesti na stražnji izlaz zbog sigurnosnih razloga, odnosno uslijed najave prosvjednika da će ih gađati.

S obzirom na to da se radilo o službenim osobama, poslušali su te su u konačnici izašli na izlaz u Petrinjskoj ulici, priopćili su odvjetnici.

Kažu da je moglo doći do neprimjerenog kontakta

Za sigurnosnu procjenu kažu da je bila u skladu s jutarnjim iskustvom kad su prosvjednici bili nagurani na ulaz, zbog čega se lako mogao ostvariti i "neprimjereni fizički kontakt" s osobama koje su bile pozvane na sud, što je sa sigurnosnog aspekta bila neprimjerena situacija.

"Dakle, ni Bandić niti Pripuz nikoga nisu tražili da ih se izvodi na drugi izlaz, već su kao i svi drugi građani u sudu poslušali naredbe pravosudne policije", zaključuju odvjetnici.

Zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke Rada i solidarnost Milan Bandić pojavio se u srijedu na zagrebačkom Županijskom sudu gdje mu se sudi u slučaju Agram, a nakon ročišta je sa suokrivljenim Pripuzom zgradu suda napustio na stražnji izlaz, zbog čega su novinari pitali odvjetnike jesu li ti optuženici privilegirani i imaju li povlašteni tretman.

Bandića je u srijedu, uoči suđenja ispred Županijskog suda, dočekala skupina građanskih aktivista zvižducima i povicima "Lopove, lopove!"

Okupljeni aktivisti nosili su transparente s natpisima "Lopove u zatvore", "Stavi pravu stvar na pravo mjesto - u Remetinec", "20 godina Bandićevog terora - tražimo pravdu od suda"...

Gradonačelniku su donijeli i "poklon za zatvor": četkicu za zube, ručnik s njegovim imenom, sapun, toaletni papir i mandarine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara