Odvjetnici u završnim riječima slučaja Ovčara traže oslobađajuće presude

U NASTAVKU suđenja za ratni zločin na Ovčari, zastupnica obitelji žrtava Nataša Kandić pridružila se u ponedjeljak u svojoj završnoj riječi zahtjevu specijalnog tužitelja da se optuženima izreknu maksimalne kazne, dok su odvjetnici prve šestorice optuženih u svojim završnim riječima, tvrdeći da nema dokaza da su njihovi branjenici počinili zločin, zatražili oslobađajuće presude za njih.

Po riječima Nataše Kandić, sudsko vijeće ne može žrtvama donijeti pravdu kojom će one potpuno biti zadovoljne, zato što se sudilo po optužnici koja je manjkava, prvenstveno stoga što 16-oricu optuženih tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, "iako je već tijekom istrage bilo potpuno jasno da je među odvedenim ljudima iz bolnice bilo civila", među kojima i jedna trudnica, jedan 16-godišnji dječak, kao i ranjenici.

"Istražni spisi su nedvosmisleno ukazali na kaznenu odgovornost pojedinaca, od kojih su se neki, na sudu pojavili kao svjedoci", kazala je Kandić i posebice spomenula "oficire bivše JNA, svjedoke Tužiteljstva, koji su za zločin okrivili teritorijalce i šešeljevce". Neki od tih oficira su godinama odlazili u Vukovar i tamo "s tim istim teritorijalcima i šešeljevcima slavili navodno oslobađanje Vukovara", rekla je Nataša Kandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Izvjesno je da su ovim suđenjem hrvatske žrtve prvi put priznate u Srbiji i time je otvoren put za vraćanje njihova dostojanstva, ugleda i časti. Priznanje žrtvama je čin preuzimanja odgovornosti za bol, patnju i nepravdu koja je počinjena prema žrtvama na Ovčari i njihovim obiteljima", kazala je Kandić, dodajući da je sudsko vijeće suđenje provelo "pošteno, profesionalno i s velikom pažnjom prema žrtvama".

Odvjetnici bivšeg zapovjednika TO Vukovara Miroljuba Vujovića, njegova zamjenika Stanka Vujanovića, te pripadnika TO Ivana Atanasijevića, Predraga Madžarca, Jovice Perića i Milana Vojnovića zatražili su za svoje branjenike oslobađajuće presude, analizirajući brojne dokaze izvedene u godinu i pol suđenja.

Zoran Jelić, branitelj optuženog Perića, izjavio je među ostalim da hrvatske postrojbe koje su branile Vukovar nisu bile regularne, već "pobunjenici", a obrana Vukovara bila je "čin nasilnog odcjepljenja".

Suđenje se nastavlja u utorak, iznošenjem završnih riječi odvjetnika ostale desetorice optuženih pripadnika TO i paravojne postrojbe "Leva Supoderica".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara