Odvjetništvo dostavilo zahtjev za dopunu istrage u "slučaju Riječke banke"

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo dostavilo je danas riječkom Županijskom sudu zahtjev za dopunu istrage u "slučaju Riječke banke", t.j. da se u nastavku istrage saslušaju bivši predsjednici i članovi Nadzornog odbora (NO) koji su te dužnosti obnašali od kraja 1997. do ožujka 2002. godine.

Državno odvjetništvo taj je zahtjev dostavilo kad je Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u početku lipnja prihvatilo prigovore branitelja na optužnicu. Optužnica je protiv šestero bivših zaposlenika Riječke banke podignuta u ožujku ove godine, a nakon što je vraćena Državnom odvjetništvu ona više nije na snazi.

Po podatcima Riječke banke od kraja 1997. do ožujka 2002. predsjednici NO-a bili su Mladen Šunjić i Dietrich Wolf. Članovi NO-a u istom su razdoblju bili Slavko Lončar, Dragutin Biondić, Željko Lalić, Hrvoje Radovanović, Kruno Kovačević, Marijan Ćurković, Vinko Kandžija, Ivan Tomljenović, Klaus Rauscher, Jochen Bottermann, Vojko Obersnel i Marinko Učur.

Po riječima županijskoga državnog odvjetnika Drage Marincela u istražnom zahtjevu traži se i dopuna vještačenja - utvrđivanje ukupnog broja neovlaštenih transakcija, određenje transakcija čiji su iznosi bili veći od dopuštene dnevne granice trgovanja deviznim novcem, odnosno u iznosu od 10 posto jamstvenog kapitala banke (oko 11 milijuna dolara) te najvišeg limita od 50 milijuna dolara.

Sudski vještak trebao bi utvrditi posljedice što "nije zatvorena transakcija isti dan i što nije ugrađena klauzula STOP-LOSS (potvrda obavljena posla) te utvrditi visinu gubitaka koje je banka tijekom inkriminirana razdoblja sanirala, a nisu uračunani u ukupnu štetu od 97,3 milijuna dolara", kazao je Marincel.

Bivši glavni diler Riječke banke Eduard Nodilo u optužnici je terećen za kažnjiva djela krivotvorenja službenih isprava i sklapanje štetnih ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava Snježanu Podobnik i Mirtu Vlah, bivšeg direktora Direkcije deviznih sredstava Milojka Tankosića te bivšeg predsjednika i člana Uprave Ivana Štokića i Borislava Perožića Državno je odvjetništvo teretilo za pomaganje pri sklapanju štetnih ugovora.

K tomu, Štokić i Perožić bili su optuženi za zloporabu položaja i ovlasti "jer su, znajući za gubitke, 2000. i 2001. primali stimulativni dio plaće".

Nodilo, Podobnik i Vlah su nakon šest mjeseci pritvora u rujnu prošle godine po sili zakona pušteni da se brane sa slobode.

Nakon podizanja optužnice u ožujku je iz pritvora, zbog drukčijeg određenja kažnjiva djela nego u istrazi, pušten Tankosić.

U obrazloženju optužnice bilo je navedeno da je Nodilo od kraja 1997. do ožujka 2002. neovlašteno obavio oko 17.000 deviznih transakcija, odnosno diferencijalnih arbitraža i drugih neovlaštenih poslova.

Nodilo i Tankosić, protivno svojim ovlastima, s novčarskom kućom Carr Futures iz Londona sklopili su dva dodatka ugovoru o trgovanju deviznim novcem. U oba je navedeno da glavni diler na dan može trgovati sa 100 milijuna dolara.

Temeljni ugovor s Carr Futuresom i Swiss Financeom (poslujući s njima Nodilo je ostvario 27 milijuna dolara gubitka) Štokić je potpisao 1997.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara