ODVOJEN POSJET IZASLANSTAVA KUBE I GRADA MOSKVE ZV-U

Jesenski međunarodni zagrebački velesajam, najveću gospodarsku smotru u jugoistočnoj Europi, posjetila su danas, među inima, izaslanstva Kube i grada Moskve.

Na ovogodišnjem, 80. JMZV-u Ruska Federacija predstavlja se kao zemlja partner.

Izaslanstvo grada Moskve vodili su zamjenik gradonačelnika i opunomoćeni predstavnik gradonačelnika u Gradskom vijeću Anatolij V. Petrov i ministar u gradskoj vladi i pročelnik Gradskog ureda za razvoj malog i srednjeg poduzetništva Evgenij V. Jegorov.

Moskovski dogradonačelnik Petrov ocijenio je da nije bitan samo obujam suradnje i robne razmjene nego i koliko je poduzetnika sklopilo nove ugovore. Izvijestio je i o tijeku gradnje jednog od najvećih sajamskih središta u Europi.

Na JMZV-u je, kaže ministar u moskovskoj vladi Jegorov, prikazan samo dio mogućnosti glavnoga ruskog grada, u kojem djeluje 70 marketinških centara koji proučavaju načine poslovanja ne samo za glavni grad nego i za cijelu Federaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon razgovora moskovski su izaslanici s predstavnicima grada Zagreba nazočili koncertu koji je na Velesajmu održalo Moskovsko akademsko kazalište.

Na JMZV-u predstavilo se 36 velikih ruskih izlagača, a u gospodarskom je izaslanstvu, osim predstavnika svih najvažnijih institucija - ministarstva gospodarstva, gospodarskih i trgovačkih komora i slično - još oko 200 gospodarstvenika.

Pomoćnik kubanskog ministra stranih ulaganja i gospodarske suradnje Ricardo Guerrero Blanco u razgovoru je sa sajamskim čelnicima ocijenio kako su kubansko-hrvatski gospodarski odnosi u usponu, posebice nakon prošlogodišnjeg posjeta brojnoga hrvatskog izaslanstva Kubi. U zadnjih deset godina strana ulaganja na Kubi u snažnu su porastu, uspostavljena je suradnja s oko 500 gospodarskih tvrtaka, a oko 300 ih je već uložilo svoj kapital na Kubi, najviše u turizam i graditeljstvo, podsjetio je Ricardo Guerrero Blanco. Pri tomu je objasnio način ulaganja u hotelijerstvo u kojem se nakon izgradnje hotela sklapaju ugovori s tvrtkama koje će izgrađeni hotel dalje voditi, a bilo je riječi i o avioindustriji, proizvodnji lijekova i proizvoda od šećerne trske.

Istaknuo je i da je zbog pada cijena na svjetskom tržištu Kuba zatvorila pola svojih tvornica šećera koje se preusmjeruju u druge proizvodne djelatnosti, a to, dodao je, otvara i prostor za strana ulaganja.

(Hina) xduk ydb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara