OESS KRITIZIRAO NADZOR KNJIŽARA I KNJIŽNICA U SAD

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u četvrtak je kritizirala SAD zbog špijuniranja koje se knjige kupuju, odnosno posuđuju u knjižarama i knjižnicama, prema odredbama novih antiterorističkih zakona.

Predstavnik OESS-a za slobodu medija Freimut Duve rekao je kako FBI i Ured za useljeništvo i naturalizaciju koriste Domovinski zakon kako bi nadgledali koje se knjige kupuju i posuđuju tako što provjeravaju službene dokumente knjižnica, novinske pretplate i račune u knjižarama.

´Vladine odredbe koriste se na način koji bi mogao zastrašiti građane kako ne bi koristili svoje pravo na slobodu izražavanja´, rekao je Duve članovima Stalnog vijeća OESS-a u Beču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američki predsjednik George Bush potpisao je strogi antiteroristički Domovinski zakon u listopadu 2001. kao odgovor na napade na SAD 11. rujna iste godine.

´Vjerujem da se neće dopustiti da sloboda izraza bude ugrožena u zemlji koju smatramo kolijevkom te slobode´, dodao je Duve, napomenuvši kako je objašnjenje provedbe zakona zatražio od američkog državnog tajnika Colina Powella.

Duve je rekao kako je postao svjestan tog problema nakon javnih pritužbi američkih knjižara i knjižničara, dodavši kako razmatra ima li sličnih postupaka i u Europi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara