OESS: Pomaci u suđenjima za ratne zločine, potreban daljnji napredak

Posljednje izvješće misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) o suđenjima za ratne zločine pred hrvatskim sudovima bilježi "poboljšanja na tom području u posljednjih godinu dana", uz opasku da su dodatne reforme i pomaci nužni kako bi suđenja za ratne zločine bila nepristrana na svim hrvatskim sudovima, doznaje se u utorak na predstavljanju izvješća OESSa.

Izvješće je predstavio voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj veleposlanik Peter Semneby, na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministricom pravosuđa Vesnom Škare-Ožbolt.

"U posljednjih godinu dana je državno odvjetništvo odbacilo nekoliko stotina neutemeljenih optužbi protiv Srba", kazao je Semneby.

Prema njegovim riječima, "zabilježeni su značajni pomaci, uključujući manju nacionalnu pristranost ... no slika je daleko od savršene".

"Potrebno je ulagati daljnje napore kako bi konsolidirali napredak", dodao je i pojasnio da nacionalno podrijetlo još uvijek igra važnu ulogu na suđenjima na lokalnoj razini, "posebice na područjima koja su bila obuhvaćena ratnim djelovanjima".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Semneby je po pitanju suđenja za ratne zločine istaknuo i važnost međudržavne suradnje i najavio da Misija OESS-a u lipnju na Brijunima organizira konferenciju kako bi se osnažila suradnja između institucija koje procesuiraju ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i SiCG.

Glede prebacivanja određenih predmeta Haškog suda na domaće sudove, Semneby je kazao da je na "Hrvatskoj da dokaže kako je spremna i sposobna nositi se s tom odgovornošću".

Hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt pozdravila je najnovije izvješće OESS-a o suđenjima za ratne zločine u Hrvatskoj za 2004. godinu, i izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Misija uočila "brojne pozitivne pomake u pogledu zakonodavstva i sudske prakse u tim predmetima."

(Hina) xvk ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara