OESS poziva Vladu da pruži potporu glasovanju izbjeglica na parlamentarnim izborima

VODITELJ Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj, veleposlanik Peter Semneby, pozvao je danas Vladu RH da pruži jaču potporu biračima koji se nalaze u inozemstvu, tijekom predstojećih parlamentarnih izbora, priopćeno je danas iz Misije OESS-a u Hrvatskoj.

Nakon nedavnih sastanaka s predstavnicima ministarstava vanjskih poslova i pravosuđa te Državnim izbornim povjerenstvom, veleposlanik Semneby predložio je da Vlada RH razmotri mogućnost pojednostavljenja postupka upisa u popis birača, organiziranja lakšeg pristupa biračkim mjestima te pruži odgovarajuće informacije biračima - izbjeglicama u razdoblju prije parlamentarnih izbora, koji su zakazani za 23. studenoga.

"Velik broj tih birača nalazi se u nepovoljnom položaju u odnosu na druge kategorije birača, osobito zbog mogućeg nedostatka potrebnih informacija o postupku upisa i rokovima", izjavio je veleposlanik Semneby.

Naglasio je da će kontaktiranje birača - izbjeglica možda biti otežano, da bi im moglo biti teško doprijeti do veleposlanstva ili konzularnih predstavništava, te kako je moguće da im dokumenti nisu uredni.

"Izbori su odlična prilika za poticaj na građansko i političko sudjelovanje izbjeglica. Vladi smo savjetovali intenziviranje pregovora s državama koje pružaju utočište izbjeglicama, kao način pružanja potpore njihovoj reintegraciji u hrvatsko društvo", rekao je voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.

Glasovanje u inozemstvu održat će se tijekom dva dana, 22. i 23. studenoga. Rok za upis birača istječe 8. studenoga.

Ukupan broj glasova izbjeglica zabilježen prigodom parlamentarnih izbora 2000. godine, bio je iznimno nizak, ističe se u priopćenju OESS-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara