Ogrestin "TU" u Berlinu i Montrealu

NOVI film hrvatskog redatelja Zrinka Ogreste "TU", u produkciji Interfilma i Hrvatske televizije, koji će javnosti biti predstavljen na ovogodišnjem pulskom festivalu, već je uvršten i u program dvaju svjetskih festivala montrealskog u kolovozu ove godine i berlinskoga u veljači iduće godine, javio je danas Interfilmpress.

Izbornik berlinskog festivala za jugoistočnu i srednju Europu, Christo Bakalski, izvijestio je redatelja Zrinka Ogrestu i producenta filma Ivana Maloču o izboru filma "TU" za berlinski festival. Istodobno stigao je i poziv Daniele Cauchard, potpredsjednice Svjetskog festivala u Montrealu.

U Montrealu će se "TU" pojaviti u programu "Competition of the Continents - Cinema of Europe", a u Berlinu u programu "Internationales Forum", koji budi osobitu pozornost kritike i publike.

"TU" je film s radnjom iz suvremenog života što sugerira i naslov. Metodom koja podsjeća na isprepletene kriške života stvara panoramski prikaz sredine o kojoj se govori.

Desetak likova prati se izdvojeno, na prvi pogled čak i nasumično, da bi se ponovno pojavili, ponekad i susreli. Likovi tvore galeriju marginalaca (umirovljenik, narkomanka, bivši ratnici...), ljudi koji su uglavnom bez perspektive pa je i sveukupna slika ovdašnje stvarnosti poprilično tmurna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnje uloge igraju debitanti Jasmin Telalović, Marija Tadić, Ivan Herceg i Nikola Ivošević uz prekaljene glumce Ivu Gregurevića i Zlatka Crnkovića.

Direktor fotografije je Davorin Gecl, montažer Josip Podvorac, kostimograf Željka Franulović, scenograf Gorana Stepan, ravnateljica produkcije Sanja Ivančin, a jedna od osobitosti filma je i da nema glazbe.

Pozivi uglednih festivala i to još prije hrvatske premijere filma, kako drže u Interfilmu, najavljuju filmu "TU" lijepu međunarodnu budućnost.

Redatelj Zrinko Ogresta i sa svojim je prethodnim filmom "Crvena prašina" bio u službenom programu jednoga od vodećih svjetskih festivala, onoga u Veneciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara