OIC POTVRĐUJE SVOJU POTPORU POLITIČKOJ NEOVISNOSTI IRAKA

Organizacija islamske konferencije (OIC) u srijedu je potvrdila da podupire suverenost i političku neovisnost Iraka, dva tjedna uoči predaje vlasti novoj privremenoj vladi u toj zemlji.

"Konferencija je potvrdila svoje duboko uvjerenje da je potrebno očuvati suverenost, teritorijalnu cjelovitost i političku neovisnost Iraka", navodi se u konačnom tekstu rezolucije koju su u srijedu usvojili ministri vanjskih poslova zemalja članica OIC-a.

Na konferenciji, koja je završena u srijedu, istaknuta je "potreba da Irakom vlada irački narod preko proširene predstavničke vlade u skladu s ustavom koji je usvojio taj isti narod".

OIC, koji okuplja 57 zemalja "oštro je osudio okrutna mučenja iračkih zarobljenika što je kršenje Ženevskih konvencija i međunarodnog prava" te je zatražio da ti zločini budu kažnjeni, navodi se u priopćenju objavljenom na kraju trodnevnog zasjedanja.

Usto, na konferenciji je bilo riječi i o drugim temama. Prvi put je došlo do svojevrsnog kolektivnog priznanja samoproglašene "Turske Republike Sjeverni Cipar" (TRNC), koja je spomenuta pod imenom Turska ciparska država.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta promjena odnosa, koja se zamjećuje i na Zapadu, došla je kao rezultat činjenice da su se otočki Turci, na referendumu održanom 24. travnja, izjasnili za "Annanov plan" o ponovnom mirnom ujedinjenju ciparske države.

Inače, medju 110 točaka istanbulskog dnevnog reda, pozornost su zaokupili i sukobi između Izraelaca i Palestinaca.

Šefovi diplomacija OIC-a oštro su osudili ponašanje izraelske vojske na okupiranim palestinskim područjima. Premda nitko nije osporio pravo Izraela na opstojnost, mnogi su na konferenciji kao glavnog krivca sadašnjeg krvoprolića i "ciljanih ubojstava" označili sadašnjega izraelskog premijera Ariela Sharona.

(Hina) xsk/xbis ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara