Oijek: Ojavljena "Kjiga o vinu - rukopisi iz 1779. godine"

DRŽAVNI arhiv u Osijeku i Muzej Slavonije u Osijeku objavili su danas bibliofilsko dvojezično njemačkohrvatsko izdanje pod naslovom "Knjiga o vinu rukopisi iz 1779. godine", koje je preveo i priredio dr. Stjepan Sršan, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku.

Pronađeni rukopis iz 1779. napisan je na njemačkoj gotici i sadrži više od 400 srednjovjekovnih naputaka o vinu. Tu je obuhvaćeno gotovo sve znanje o vinima iz srednjeg vijeka do 1779. godine. Rukopis je nastao skupljanjem podataka po dvorcima, samostanima i vinarijama u Beču, Muenchenu, Budimpešti i Osijeku.

Izvorni je rukopis napisan ili prepisan u osječkom kapucinskom samostanu 1779. godine, rekao je Stjepan Sršan. Dodao je kako "raščljanjenost do najsitnijih pojedinosti govori o izuzetno razvijenom zanatu i umijeću bez obzira na to što je suvremeni svijet već daleko odmakao od tih metoda" te da je cijeli posao pripremanja knjige dugo trajao.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promocija "Knjige o vinu - rukopisi iz 1779. godine", tiskane na 204 stranice u tvrdom uvezu, održana je u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Osijek pod pokroviteljstvom Slavonske banke.

(Hina) vs ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara