Oko 60-tak učenika iz Gunje i Drenovaca zbog mjesečnih troškova prijevoza do Vinkovaca i Županje upisalo se u srednje škole u Brčkom

DJECA srijemskih općina Gunje i Drenovaca počela su pohađati neku od srednjih škola na području Distrikta Brčko u BiH, a ove školske godine, prema riječima načelnika općine Gunja, i ravnatelja tamošnje Osnovne škole Josipa Lišića njima će se najvjerojatnije pridružiti još desetak hrvatskih učenika. Razlog zašto se učenici iz ta dva hrvatska sela odlučuju školovati u susjednoj državi, a ne u vlastitoj domovini je novac, jer im samo za mjesečne prijevozne karte do Vinkovaca ili Županje treba 350, odnosno 770 kuna.

U Ministarstvu znanosti obrazovanja i športa znaju za taj problem te najavljuju da će idući tjedan, u suradnji s nadležnim županijskim vlastima biti potpisan sporazum o sufinanciranju prijevoza učenika koji će se upisati u srednje škole u Županji i Vinkovcima.

Lišić objašnjava da Brčko od Gunje dijeli samo, prije dvije godine međunarodnim sredstvima obnovljeni most preko rijeke Save i da srednjoškolci iz Gunje u školu u Brčko mogu pješice. S druge strane, da bi došli u najbližu srednju školu u Županji ili Vinkovcima moraju samo za autobusne karte izdvojiti 350 odnosno 770 kuna mjesečno.

Kao još jedan razlog zašto se hrvatski srednjoškolci odlučuju za školovanje u Brčkom, Lišić navodi da u tom gradu postoji ekonomski fakultet pa se mnogi od učenika nadaju kako bi nakon završetka srednje škole mogli nastaviti obrazovanje na tom fakultetu.

Također je rekao da u Distriktu Brčko na hrvatske učenike gledaju s odobravanjem.

Kako bi se srednjoškolcima iz Gunje pomoglo da se upisuju u srednje škole u domovini, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Vukovarsko-srijemska županija i općina Gunja pokušavaju dogovoriti modele sufinanciranja mjesečnih prijevoznih karata do Županje ili Vinkovaca.

"Spremni smo potpisati sporazum o sufinanciranju, ali uz uvjet da se njime riješi i pitanje sufinanciranja prijevoza i za učenike iz drugih isto tako udaljenih vukovarsko-srijemskih mjesta poput Strošinaca", rekao je za Hinu vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer. Dodao je da je na cijelom tom području uz rijeku Savu, na tromeđi Hrvatske, BiH i Srbije i Crne Gore, poznatijem kao "cvelferija", ekonomsko-socijalna situacija izuzetno teška.

Riječ je o stanovništvu koje je u velikom broju prije Domovinskog rata radilo u susjednom Brčkom, a sada je bez posla. Zbog velike nezaposlenosti i loših uvjeta života sve više mladih odlazi s tog područja, napominje Šafer.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa znaju za problem s učenicima iz Gunje koji pohađaju srednje škole u Distriktu Brčko.

Državni tajnik za obrazovanje Želimir Janjić za Hinu je izjavio kako će sporazum o sufinanciranju troškova prijevoza za učenike iz Gunje u srednje škole u Županji i Vinkovcima biti najvjerojatnije potpisan početkom idućeg tjedna, a njime bi se, kako je rekao, pokrili troškovi prijevoza za učenike prvih razreda srednje škole iz Gunje kojih se u ovoj školskoj godini 36-ero upisalo u srednje škole u Županji, a desetak u srednje škole u Vinkovcima.

Janjić ističe kako bi se zbog različitog sustava obrazovanja koji postoji u Distriktu Brčko učenici koji pohađaju tamošnje škole mogli naći u puno lošijoj poziciji od učenika koji završe škole u Hrvatskoj.

"Broj nastavnih sati kao i opseg gradiva u Distriktu Brčko smanjen je za gotovo jednu četvrtinu te bi stoga opseg znanja učenika bio puno manji, a mnogi vjerojatno ne bi uspjeli proći kvalifikacijske ispite na hrvatskim sveučilištima. Problem je i oko nostrifikacije diploma", rekao je Janjić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara