Oko 70 vojnika ubijeno u napadu na kamp u Nigeru

Oko 70 vojnika ubijeno u napadu na kamp u Nigeru
Ilustracija: EPA

OKO 70 vojnika ubijeno je jučer navečer u napadu na udaljeni vojni kamp u Nigeru nedaleko od granice s Malijem, javlja Reuters. Riječ je o najsmrtonosnijem napadu protiv nigerske vojske u posljednje vrijeme.

Nije još u potpunosti sigurno tko je izveo napad, no Reuters napominje da islamski militanti povezani s Islamskom državom i al-Quaidom ove godine izvode sve više napada diljem Sahela usprkos prisustvu stranih trupa sa zapada. Nasilje je najučestalije u Maliju i Burkini Faso, no prelilo se i na Niger s kojim ove dvije države dijele dugu i propusnu granicu. 

Napad se dogodio u bazi smještenoj u gradu Inatesu

Napad koji se dogodio jučer na bazu smještenu u gradu Inates nalazi se na istom području gdje je ove godine zapadnoafrički ogranak Islamske države u dva napada u svibnju i srpnju ubio skoro 50 vojnika. Reutersovi izvori tvrde i kako je još 30 vojnika ranjeno u ovom napadu.

"U napadu je poginuo 71 vojnik, 12 ih je ranjeno, neki su nestali, a veći broj terorista je neutraliziran. Teroristi su gađali bazu iz minobacača. Velik broj ljudi je poginuo u eksplozijama streljiva i goriva", navodi se u priopćenju ministarstva obrane pročitanom na državnoj televiziji.

U tekstu se ocjenjuje da je napadača bilo "više stotina" i govori se o "borbama rijetko viđene siline".

Predsjednik prekinuo službeni posjet Egiptu

Iz ureda predsjednika Mahamadoua Issoufoua poručili su putem Twittera kako se skraćuje službeni posjet Egiptu zbog tragedije koja se dogodila u Inatesu.

"Predsjednik Republike, vrhovni zapovjednik oružanih snaga, Issoufou Mahamadou, prekinuo je sudjelovanje na Konferenciji o trajnom miru, sigurnosti i razvoju u Africi koja se održava u Egiptu i vratio se u Niamey nakon tragedije u Inatesu", objavio je predsjednikov ured na Twitteru.

Ovo je najsmrtonosniji napad od početka džihadističke ofenzive u Nigeru 2015. godine. Uz ovu zemlju čitav je Sahel - napose Mali, Niger i Burkina Faso - na meti najsmjelijih napada naoružanih islamističkih skupina unatoč prisutnosti francuskih vojnika.

Sahel se nalazi u krizi od 2012. godine

Inače, tijekom ove godine sigurnost je na području Sahela ugrožena, i to zbog džihadističkih napada te etničkih konflikata između suparničkih poljoprivrednih i stočarskih zajednica. Regija se nalazi u krizi od 2012. godine kad su pobunjenici Tuaregi te džihadisti zauzeli dvije trećine Malija zbog čega je morala intervenirati Francuska. No, u međuvremenu su se džihadisti regrupirali te proširili svoj utjecaj. Jesenas je u trima velikim džihadističkim napadima u Maliju poginulo gotovo 150 vojnika zgrozivši tamošnju javnost. Burkina Faso je u kolovozu izgubila 24 vojnika u napadu na bazu Koutougou, također blizu malijske granice.

Inates je u središtu regije kojom haraju krijumčari

Inates je u središtu regije kojom haraju krijumčari. Vojna baza je ondje bila na meti napada 1. srpnja u kojemu je poginulo 18 nigerskih vojnika, za što je odgovornost preuzela skupina Islamska država.

Nigersko vijeće ministara je u utorak na tri mjeseca produljilo izvanredno stanje proglašeno 2017. u nekoliko pokrajina radi suzbijanja džihadističkih napada.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, zabrinut zbog rastuće netrpeljivosti prema njegovoj zemlji u ovoj regiji, pozvao je zapadnoafričke lidere na sastanak sljedeći tjedan kako bi se dogovorili hoće li francuske trupe ostati na tom području.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara