Oko pola milijuna građana do ponedjeljka ne radi

ZBOG spajanja vikenda s današnjim blagdanom Tijelova, procjenjuje se da oko pola milijuna građana do ponedjeljka neće biti na svojim radnim mjestima. Iako je spajanje blagdana s neradnim danima postalo praksa u Hrvatskoj, čini se da takav način rada ne zabrinjava poslodavce.

Prema nekim procjenama, gubitak radnog dana gospodarstvo stoji oko 82 milijuna dolara, međutim, da bi se izbjegao gubitak, većina tvrtki spajanje blagdana i radnih dana nadoknađuje radnim subotama ili radni dan, poput petka, računa u godišnji odmor.

"Nitko ne trpi, svi imaju interesa." - smatra Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara. "Nije racionalno na jedan dan gasiti strojeve i drugi dan ih paliti, nego treba raditi plan" – rekao je član Uprave Kraša Tomislav Jović za HRT.

Iako je većina strojeva do ponedjeljka izvan pogona, za zaposlene u trgovini i uslužnim djelatnostima nema odmora. Procjenjuje se da bi zarada ugostitelja i trgovaca mogla biti veća jer će mnogi građani produljeni vikend iskoristiti za odmor i trošenje.

Prema sinoćnjim informacijama, kroz naplatne kućice u Lučkom prema jugu tj. moru prošlo je oko 25.000 vozila, dok običnim danom istim putem prođe prosječno 13.000 vozila.

HAK jutros izvješćuje kako je pojačan ulaz osobnih vozila na graničnim prijalazima Macelj i Bregana, te na izlazu GP Stara Gradiška.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara