Okrugli stol u povodu Međunarodnog dana žena ´Žena u obitelji i radu´

Žene u Hrvatskoj izložene su višestrukim opterećenjima u obitelji i na radnom mjestu, a na području rada još su daleko od ravnopravnosti s muškarcima, mišljenje je većine sudionika današnjeg okruglog stola ´Žena u obitelji i radu´ organiziranog u povodu sutrašnjeg Međunarodnog dana žena.

Ravnateljica Državnog zavoda za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži Adinda Dulčić napominje da veća zaposlenost žena nije dovela do njihova rasterećenja u obitelji i majčinstvu, zbog čega država mora osigurati niz servisa koji će pomoći ženama usklađivanje obiteljskih i poslovnih obveza.

Žene kod nas rade na niže rangiranim radnim mjestima i nesrazmjerno su zaposlene na rukovodećim položajima, upozorio je ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović. Primjerice, na sto muškaraca menadžera dolazi samo šest žena.

Vidović je podsjetio da se žene teže zapošljavaju, a njihov udio među nezaposlenima povećao se u zadnje tri godine s 52,5 posto na 56,2 posto.

Predsjednica saborskog Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo Snježana Biga-Friganović ističe kako možemo biti zadovoljni udjelom žena u Saboru s 23 posto, dok je europski prosjek 15 posto.

Sudionici skupa istaknuli su da je posljednjih godina izrađen niz zakona i propisa radi afirmacije ženskih prava, a predsjednica Vladina povjerenstva za ravnopravnost spolova Željka Antunović napominje da je taj napredak primijećen i u međunarodnim razmjerima.

No, zakonsko izjednačavanje prava žena i muškaraca ne znači i jednake mogućnosti da se ta prava ostvare u svakodnevnom životu, upozorila je Smiljana Leinert-Novosel s Fakulteta političkih znanosti.

Rezultati istraživanja o ulozi žene u obitelji i radu, provedenog među 1.000 hrvatskih poslodavaca, pokazuju da su stajališta ispitanika većinom tradicionalna, kaže Leinert-Novosel.

S tezom da je muški posao zarađivanje novca, a posao žene briga oko djece i kućanstva složilo se 35 posto ispitanih muškaraca i samo tri posto žena, dok se s tim apsolutno nije složilo 86 posto žena i 47 posto muškaraca.

Stajališta muškaraca i žena bitno se razilaze i kad je u pitanju odnos prema skraćenom radnom vremenu za žene, podjeli posla te davanju prednosti pri zapošljavanju, dok slično misle o radu kod kuće, jednakim plaćama za isti rad i potrebi brojnijeg zapošljavanja žena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara