Olli Rehn "druka" za Hrvatsku: Iduća bi godina mogla biti godina Balkana

Olli Rehn "druka" za Hrvatsku: Iduća bi godina mogla biti godina Balkana

"SLJEDEĆA bi godina mogla biti godina Balkana", kaže europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, te posebno ističe uspjeh Hrvatske koja "bi mogla zaključiti pregovore tijekom 2009. godine ako ispuni sve pristupne kriterije".

Rehn kaže kako je sada najbitnije da hrvatska Vlada zavede red u pravosuđu, posebno u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. Osim pravosuđa, najvažnije je što prije provesti reformu brodogradnje i provesti zadovoljavajuće planove za restrukturaciju šest hrvatskih brodogradilišta.

Rehn vjeruje kako Lisabonski ugovor neće biti nikakva prepreka na hrvatskom putu u EU, iako su Nicolas Sarkozy, Angela Merkel i drugi europski čelnici više puta istaknuli kako daljnjeg proširenja Unije prije ratifikacije tog Ugovora neće biti. "Čak i najsporiji mogući vremenski okvir u kojem bi Lisabonski ugovor mogao stupiti na snagu je brži od najbržeg vremenskog okvira u kojem Hrvatska može postati članica Unije", kaže Rehn. Što znači da Hrvatska niti teoretski ne može ući u Europsku uniju prije 2010. godine, koja se spominje kao najrealniji rok za ratifikaciju Lisabonskog ugovora. Naime, čak i ako Hrvatska završe pregovore tijekom iduće godine, prije primanja u Uniju sve članice moraju ratificirati pristupni sporazum i odrediti datum ulaska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rehn se osvrnuo i na pregovore sa Srbijom, koja bi iduće godine mogla potpisati Sporazum o stabilizaciji i suradnji ukoliko glavni tužitelj Haškog suda u prosincu da pozitivnu ocjenu suradnje između Srbije i Haaga.

J.C.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara