Omiš: "Omialu" nakon dvadeset dana uključena struja

OMIŠKOJ tvrtki "Omial" za proizvodnju aluminijskih ambalaža i folija ponovno je danas nakon dvadeset dana uključena struja.

"Omial", koji zapošljava 300 radnika, uključen je u električnu mrežu nakon što se talijanska kompanija "Comital", koja namjerava kupiti tu tvornicu, obvezala HEP-u platiti 2,4 milijuna kuna duga za struju.

"Comital" je spreman za otkup većinskog paketa dionica od Privatizacijskog investicijskog fonda "Sunce" platiti četiri milijuna eura.

No, uoči potpisivanja kupoprodajnog ugovora s talijanskim partnerom reagirao je sindikat "Omiala" koji tvrdi da je "Comital" odustao od zadržavanja većeg dijela radnika i otvaranja novih radnih mjesta, na što se obvezao u predugovoru.

Predstavnik sindikata Pero Kuvačić izjavio je danas kako su radnici ogorčeni na najavu "Comitala" da dio pogona i strojeva proda zadarskoj tvornici "Folijaplast". Osim toga, Kuvačić tvrdi kako "Comital" namjerava zadržati samo 70 radnika kojima će isplaćivati minimalne plaće.

Oko 300 radnika već 15 mjeseci nije primilo plaće, a tvornica je opterećena dugovima dobavljačima od oko 30 milijuna kuna.

Sindikalisti strahuju da "Comital" neće ispoštovati ni obvezu podmirenja dugova tvornice, kao ni isplatu otpremnina otpuštenim radnicima.

Čelnici "Comitala" i direktor "Omiala" Mladen Šantić sutra bi u Zagrebu s predstavnicima Vlade trebali dogovoriti pojedinosti oko potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

(Hina) dstr ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara