omiš: otkrivena spomen-ploča anđelku novakoviću

U Omišu je danas otkrivanjem spomenploče Anđelku Novakoviću na njegovoj rodnoj kući obilježena prva godišnjica smrti toga hrvatskog književnika, pjesnika, esejista i kritičara.

Reljef, rad akademskog kipara Kažimira Hraste, otkrio je omiški gradonačelnik Ivan Škaričić, koji je pred mnogobrojnim Omišanima, poštovateljima i prijateljima pokojnog pjesnika govorio o njegovoj ljubavi prema rodnome gradu i Poljicama, kojima je posvetio veći dio svojega književnog rada.

U ime Društva hrvatskih književnika, kojemu je Novaković do smrti bio potpredsjednik, govorio je njegov prijatelj, književnik Jakša Fiamengo, prisjetivši se s tugom i toplim riječima, kako ga je nazvao, "anđela koji je dobrotom nadahnjivao sve oko sebe".

O pjesnikovu životu i djelu govorio je i Veliki poljički knez Petar Rodić, a ženska klapa Smilje izvela je pjesmu "Anđele", koju je pokojnom prijatelju posvetio književnik Bože Mimica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslijepodne će u župnoj crkvi u Naklicama, u omiškome zaleđu, nakon polaganja vijenca na pjesnikov grob, biti predstavljena knjiga Anđelka Novakovića "Lađa od krokanta", posmrtno objavljena u izdanju Društva hrvatskih književnika, o kojoj će među ostalima govoriti Ante Stamać.

U sklopu obilježavanja prve godišnjice smrti Anđelka Novakovića, u Gradskome muzeju u Omišu većeras će biti otvorena i Izložba portreta hrvatskih književnika autora Kažimira Hraste.

(Hina) xdstr yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara