Opasni val vrućine stiže u Hrvatsku, izdan i crveni alarm. A onda jaka promjena

Opasni val vrućine stiže u Hrvatsku, izdan i crveni alarm. A onda jaka promjena
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL, WXCharts

SJEVEROZAPADNA Europa se ovog tjedna priprema na nastavak ljetnih žega kakve su vladale i krajem lipnja, napose u Parizu koji je uveo treći od četiri stupnja plana obrane od velikih vrućina.

Od Francuske preko Beneluksa do Njemačke meteorološke službe su izdale upozorenje. Temperatura će se u srijedu ili u četvrtak ponovo približiti 40 Celzijevih stupnjeva, nakon čega će krajem tjedna pasti.

U Francuskoj bi toplinski val mogao potrajati kraće nego u lipnju kada je 28. lipnja srušen apsolutni temperaturni rekord u Verarguesu, na jugu, gdje je izmjereno 46 stupnjeva. Ovaj put "ne očekujemo temperature od 45/46 Celzijevih stupnjeva", ali bi sjeverna polovina zemlje mogla "puno više" osjetiti vrućinu, objavio je Meteo-France.

Najviši stupanj uzbune

U četvrtak se u Parizu "predviđa 41, pa i 42 stupnja, uz veliku vjerojatnost da će se srušiti rekord od 40,4 stupnja zabilježen 1947.", rekao je Francois Jobard, prognostičar u Meteo-Franceu.

Tako je francuska prijestolnica uvela treći od četiri stupnja plana obrane od toplinskog vala koji predviđa otvaranje "dvorana za osvježenje" u javnim objektima te postavljanje privremenih javnih česma i raspršivača vlage kao i niz mjera namijenjenih starijim osobama, najvećim žrtvama ljetnih žega koje su 2003. samo u Francuskoj odnijele 15.200 života.

Četrdesetak stupnjeva se očekuje i u metropolama u središtu i na sjeveru Italije, napose u Firenci i Ferrari. No zemlju neće zahvatiti toplinski val u pravom smislu jer će jug i središte Europe ovaj put biti pošteđeni.

Na udaru Belgija, Nizozemska, Austrija, Potrugal...

"U četvrtak će se vrućina preseliti u zemlje Beneluksa. Moguće je da će te tri zemlje prvi put iskusiti temperaturu od 40 Celzijevih stupnjeva i više", rekao je Jobard.

U Belgiji je Meteorološki kraljevski zavod (IRM) izdao "upozorenje zbog velike vrućine" koje će biti na snazi do petka u ponoć.

Austrija je pak objavila "narančasto" upozorenje za četvrtak i za petak, ali samo na zapadu zemlje.

U Portugalu udari vjetra i suša otežavaju borbu s "iznimno teškim" požarom koji od subote hara planinskim područjem u središtu zemlje gdje je vatra 2017. usmrtila stotinjak ljudi.

Opasni toplinski val stiže i u Hrvatsku

Novi će tjedan u Hrvatskoj obilježiti ljetni vrući dani i, osobito na Jadranu, tople noći pa će opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje biti sve češća i veća. Prevladavat će sunčano, na Jadranu i vedro, a poneki je pljusak s grmljavinom moguć uglavnom u ponedjeljak na kopnu, prognozira Zoran Vakula za HRT.

DHMZ je diljem obale za iduće dane izdao žuta, narančasta, ali i crvena upozorenja zbog toplinskih valova.

Najopasnije vrućine očekuju se sutra i u srijedu na području Rijeke, Splita i Dubrovnika, a na kopnu i Karlovca. U četvrtak su na snazi upozorenja za cijelu zemlju, osim Slavonije, dok je za petak izdan crveni alarm za područje Rijeke.

"Danas će na istoku Hrvatske biti većinom sunčano. Jutro toplo, a danju vruće uz temperaturu od 30 do 32°C. Samo je rijetko moguć pokoji pljusak, uglavnom u Posavini. Povremeno će puhati umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj sunčano i vruće, a noću i ujutro toplo, uglavnom između 18 i 21°C. Popodne je samo rijetko moguć kratkotrajni pljusak, većinom na zapadu. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni.

Lokalni pljuskovi su najvjerojatniji u gorju, ali će unatoč njima prevladavati sunčano, uz dnevnu temperaturu između 27 i 30°C. Na sunčanom sjevernom Jadranu vruće, a i ujutro će već biti prilično toplo, između 20 i 24°C. Nakon umjerene bure danju će zapuhati vjetar s mora.

I u Dalmaciji će umjerena bura okrenuti na zapadnjak i jugozapadnjak, prema otvorenome moru i sjeverozapadnjak. Pritom će more biti malo do umjereno valovito. Duž obale sunčano, na otocima i vedro, a u unutrašnjosti je lokalno moguć i poneki pljusak. Danju će biti vruće, u zaobalju i vrlo vruće.

Podjednako i na jugu Hrvatske, gdje će prevladavati vedrina. Nakon prilično toplog jutra uz temperaturu između 20 i 24°C, danju će se ponegdje mjeriti i 35°C, a blago osvježenje će donositi uglavnom jugozapadni vjetar.

I u nastavku tjedna iznadprosječno toplo

"I idućih će dana na Jadranu biti sunčano i vruće. Predaha često neće biti ni tijekom vrlo toplih noći, stoga je na snazi i umjerena opasnost od toplinskog vala. U noći i ujutro puhat će povremeno umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

I na kopnu obilje sunca i ljetna vrućina, uz najvišu dnevnu temperaturu uglavnom između 30 i 35°C. I noći će ponegdje biti tople, a najugodnije za spavanje bit će u gorju. Osvježenje će povremeno donositi umjeren sjeveroistočnjak, a mnogi će ga potražiti i u rijekama i jezerima", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

Kraj tjedna donosi promjenu

Sudeći prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, kraj vrućinama nazire se u nedjelju, kada bi cijelu kopnenu Hrvatsku mogla zahvatiti nevremena s kišom, a temperature će pasti na 22 Celzijeva stupnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara