"Opasnost u NE Krško je prestala"

I DOK su jučer navečer nadležne hrvatske službe više zbunjivale nego informirale hrvatsku javnost o događanjima u nuklearki Krško, Europska komisija je zemlje članice Europske unije izvijestila o tome kako je opasnost prestala. Naravno, u Hrvatsku je informacija ponovno kasnila.

Sinoć je oko 21.30 sati iz Europske komisije, putem sustava ECURIE, stigla obavijest o prestanku opasnosti te prestanka potrebe provođenja zaštitnih mjera koje su poduzete nakon vijesti o kvaru na nuklearki.

Podsjetimo, jučer je Europska komisija upozorila zemlje članice EU na to da je došlo do ispuštanja vode iz primarnog kruga hlađenja reaktora u za to predviđeni bazen. Operateri NE Krško, postupajući po proceduri za takve slučajeve, počeli su postupno smanjivanje snage reaktora, koji je na kraju potpuno isključen iz pogona.

Europska komisija je izvijestila i kako će reaktor ostati isključen dok se ne otkrije mjesto i uzrok kvara te dok se kvar ne otkloni. Navedeno je i kako zbog ispuštanja vode nije došlo do štetnih utjecaja na okoliš, a takvi utjecaji se ni ne očekuju.

Hrvati za kvar službeno saznali tek kad je sve bilo gotovo - sinoć oko 22 sata

Slovenija je poruku o kvaru na NE Krško odaslala putem sustava ECURIE, u 15.38 sati. Satima kasnije, iz preventivnih razloga, aktivirane su i sve nadležne službe u Hrvatskoj. One su se tek sinoć oko 22 sata oglasile prvom službenom obavijesti.

"Državni zavod za nuklearnu sigurnost, Državni zavod za zaštitu od zračenja i Državna uprava za zaštitu i spašavanje obavještavaju javnost da je u nuklearnoj elektrani Krško, dana 4. lipnja 2008., u popodnevnim satima, došlo do kvara na opremi unutar zaštitne zgrade", vijest je koju je hrvatska javnost, ovog puta iz službenih izvora dobila pola sata nakon što je Europska komisija zemljama članicama EU odaslala poruku o prestanku opasnosti.

U sinoćnjem priopćenju je navedeno i kako je "nakon otkrivanja kvara započeto snižavanje snage reaktora, koji je isključen u 19.30 sati". "Nakon toga osoblje elektrane počelo je istraživati mjesto i uzrok kvara. Nije bilo potrebe za brzom obustavom rada reaktora, nije bilo i ne očekuje se ispuštanje u okoliš. Nadležna tijela u RH su, na prvu informaciju o događaju, aktivirali sustave za praćenje stanja i predviđanja razvoja događaja", navedeno je u zajedničkom priopćenju službi.

Slovenci Austriji javili kako je riječ o "vježbi"

No, nisu jedino Hrvati bili obmanuti kad je riječ o kvaru na nuklearnoj elektrani Krško. Prema javljanju austrijskih medija, Slovenija je Austriju obavijestila kako je riječ o "vježbi", dok su za stvarni kvar u primarnom sustavu hlađenja centrale doznali tek nakon upozorenja Europske komisije.

Stoga je austrijski ministar okoliša Josef Proell od Slovenije zatražio službeno objašnjenje ovakvog obmanjivanja, a istaknuo je kako ovo "ozbiljno dovodi u pitanje povjerenje u slovenski sustav uzbunjivanja". Proell je najavio i kako će zatražiti da se o ovom pitanju raspravlja na idućem Vijeću ministara EU-a, koje će se u četvrtak održati u Luxembourgu.

Istovremeno je Joerg Haider, bivši populistički vođa te guverner Koruške, austrijske pokrajine koja graniči sa Slovenijom, zatražio zatvaranje NE Krško.

> Europska komisija: Nuklearka Krško ima kvar - susjedne zemlje, pazite se

> Europski mediji izvještavaju o gašenju nuklearke u Krškom

> Hrvati "u mraku" oko Krškog: Prva službena obavijest tek oko 22 sata

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara