Produljeni rekordni rezovi nafte do kraja srpnja

Produljeni rekordni rezovi nafte do kraja srpnja
Ilustracija: EPA

OPEC, Rusija i partneri dogovorili su danas produljenje rekordnog smanjenja proizvodnje nafte do kraja srpnja, nakon što su se cijene sirove nafte udvostručile u posljednja dva mjeseca zahvaljujući njihovim naporima da s tržišta povuku gotovo 10 posto globalne proizvodnje.

Tijekom svibnja i lipnja ponuda je smanjena za 9,7 milijuna barela dnevno

Grupa, poznata kao OPEC+, je u travnju dogovorila da će ponudu tijekom svibnja i lipnja smanjiti za 9,7 milijuna barela dnevno, kako bi potaknula cijene pod pritiskom krize zbog koronavirusa. To će se smanjenje produljiti i na srpanj, složile su se, prenose svjetske novinske agencije, na početku videokonferencije članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC). 

Cijene nafte i dalje su za trećinu niže nego krajem 2019. godine

Naime, prema ranijem su se dogovoru rezovi trebali smanjiti na 7,7 milijuna barela dnevno u razdoblju od srpnja do prosinca.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu popela se u petak na najvišu razinu u posljednja tri mjeseca, iznad 42 dolara, nakon što je u travnju zaronila ispod 20 dolara. No cijene nafte i dalje su za trećinu niže nego krajem 2019. godine.

"Unatoč postignutom napretku ne možemo si dopustiti da ležimo na lovorikama", prenose svjetske novinske agencije izjavu trenutnog predsjednika OPEC-a, alžirskog ministra energetike Mohameda Arkaba, s otvaranja subotnje konferencije vodećih proizvođača nafte. 

Saudijska Arabija, vodeća zemlja OPEC-a, i Rusija moraju izbalansirati povećanje cijena nafte

U nacrtu deklaracije OPEC+ navedeno je da će se zajedničko ministarsko nadzorno povjerenstvo JMMC od sada sastajati jednom mjesečno do prosinca, radi procjene stanja na tržištu.

Agencija Reuters prenosi kako dva neimenovana izvora OPEC-a kažu da je grupa već pristala na jednomjesečno produljenje rezova. Uoči razgovora izvori OPEC-a rekli su da Rijad razmatra produljenje do kolovoza ili čak prosinca.

Saudijska Arabija, vodeća zemlja OPEC-a, i Rusija moraju izbalansirati povećanje cijena nafte kako bi zadovoljile svoje proračunske potrebe, ali ne iznad 50 dolara za barel jer ne žele ponovno povećanje američke proizvodnje iz škriljaca, napominje Reuters.

I Irak je pristao na dodatna smanjenja

Članice OPEC+ tražile su i od zemalja poput Nigerije i Iraka, koje u svibnju i lipnju nisu uskladile svoje proizvodnju s dogovorenim rezovima da to nadoknade dodatnim smanjenjima od srpnja do rujnu.

Nigerijsko ministarstvo nafte priopćilo je da Abuja podupire ideju nadoknade zbog prekomjerne proizvodnje u svibnju i lipnju.

Irak, koji je u svibnju imao jednu od najgorih stopa usklađenosti s rezovima dogovorenim u travnju, također je pristao na dodatna smanjenja, saznaje se iz izvora iz OPEC-a. No, Reuters zamjećuje da nije jasno kako će Bagdad postići dogovor o smanjenju proizvodnje s glavnim naftnim igračima u zemlji. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara