Opel ukida 8.300 radnih mjesta

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

NJEMAČKI automobilski proizvođač Opel predstavio je dugoočekivani nacrt prestrukturiranja tvrtke. U nacrtu stoji da čelništvo tvrtke računa na gotovo 1,5 milijardi eura državne pomoći unatoč tome što namjerava ukinuti približno 8.300 radnih mjesta.

Nacrt prestrukturiranja Opela i britanske tvrtke Vauxhall je vodstvo tvrtke predstavilo njemačkoj vladi. U planu stoji da će se za investicije do 2014. godine izdvojiti 11 milijardi eura. Prema predviđanjima prvoga čovjeka Opela, Nicka Reillyja, Opel bi trebao prvu dobit steći već 2012. godine.

Opel koji trenutno zapošljava oko 48 tisuća radnika, planira ukinuti više od 3.900 radnih mjesta u Njemačkoj. Osim toga, Reilly je najavio zatvaranje proizvodnoga pogona u belgijskom gradu Antwerpenu, gdje će bez posla ostati 2.377 ljudi. U Španjolskoj će na ulici završiti 900 ljudi, a u Velikoj Britaniji 500.

Njemačka vlada pomaže Opelu s više od 1,5 milijardi eura

Za ostvarenje nacrta o prestrukturiranju, Opelu su potrebne 3,3 milijarde eura. Oko 600 milijuna eura će Opel dobiti od vlasnika, američke tvrtke General Motors, 2,7 milijardi eura će dobiti od država u kojima ima svoje pogone. S obzirom na to da je 60 posto ukupnoga Opelova pogona u Njemačkoj, tvrtka je od vlade u Berlinu zatražila 1,62 milijarde eura.

Njemačko ministarstvo financija je agenciji Dow Jones Newswires potvrdilo da je General Motors zatražio pomoć u iznosu od 1,5 milijardi eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara