Opomene bivšim radnicima "Borova" zbog obveza prema odvjetniku filipoviću

PREDSJEDNIK Stožera za zaštitu prava radnika Borova Marko Turkalj izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da su na adrese bivših radnika Borova, koji nisu ispunili ugovorene obveze prema odvjetničkom uredu Šime Filipovića, počele stizati opomene i rješenja o ovrsi.

Odvjetnik Šimo Filipović zastupao je bivše radnike Borova u radnom sporu s Upravom Borova oko isplate otpremnina. Tehnološkim viškom u Borovu je proljetos proglašeno 1746 radnika, koji su u toj tvrtki radili prije Domovinskog rata, a posljednjih su jedanaest godina bili radno neangažirani. Dogovorom Stožera za zaštitu prava radnika Borova, Sindikata, Uprave Borova i Hrvatskoga fonda za privatizaciju, radno neangažiranim radnicima Borova nakon nekoliko održanih prosvjeda radnika u Tovarniku, Vukovaru i Zagrebu, isplaćene su otpremnine u iznosu 1500 kuna po godini radnoga staža u Borovu.

Radnici koji su sklopili ugovor o zastupanju s odvjetnikom Šimom Filipovićem trebali su Filipoviću isplatiti deset posto od iznosa otpremnine.

Turkalj navodi kako u konačnici i nije bilo potrebe za angažiranjem odvjetnika u sporu s Upravom Borova jer su otpremnine isplaćene na temelju postignutoga dogovora.

Stožer, kaže Turkalj, radnicima savjetuje građanski neposluh i neodazivanje na sud, dodajući da su se radnici ogorčeni na postupke odvjetnika Filipovića žalili Hrvatskoj odvjetničkoj komori i pokrenuli postupak pred Općinskim državnim odvjetništvom u Vukovaru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Šimo Filipović ističe u izjavi za Hinu kako su optužbe čelnika Stožera za zaštitu prava radnika Borova neosnovane. "Samo se pozivam na Sporazum o zbrinjavanju radno neangažiranih radnika i ugovore o zastupanju koje sam potpisao s njima", ističe Filipović, te dodaje kako je jedan dio radnika platio njegove usluge, a "plaćanje odbijaju oni koji su od nekoga očito izmanipulirani". O koliko je točno osoba riječ, koje su platile njegove odvjetničke usluge, te s koliko radnika Borova je potpisao ugovor o zastupanju, Filipović nije znao reći.

"Prvotno su ugovore sa mnom potisala 833 radnika, ali neki su od njih kasnije doznali da ne ispunjavaju uvjete za otpremnine i takvi ugovori su poništeni", rekao je Filipović.(Hina) žd dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara