Oporavak građevinskog sektora: Broj građevinskih dozvola porastao za 26 posto

Oporavak građevinskog sektora: Broj građevinskih dozvola porastao za 26 posto

Foto: 123rf

U TRAVNJU ove godine izdano je 698 građevinskih dozvola čime je zabilježen njihov rast na mjesečnoj razini od 22 posto i godišnjoj razini od 26,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Broj dozvola koje su izdane za izgradnju zgrada zabilježile mjesečni i godišnji rast od 21,9 posto odnosno 24,4 posto. Istovremeno je broj građevinskih dozvola izdanih za ostale građevine u istom promatranom mjesecu porastao za 22,4 posto mjesečno odnosno 34 posto godišnje, navodi se u analizi RBA.

Obzirom na izražene oscilacije koje su prisutne na mjesečnoj razini, s podacima za travanj ipak je vidljiv trend kretanja u broju izdanih građevinskih dozvola koji je obilježio početak godine: u kumulativnom razdoblju od prva četiri mjeseca ukupno je izdano 2.291 građevinska dozvola što je 17,1 posto više nego u istom razdoblju lani.

"Smatramo da pokazatelji upućuju na zaključak da je građevinski sektor napokon dosegnuo dno, ohrabrujući očekivanja o početku blagog oporavka u narednom razdoblju. Nakon potisnute investicijske aktivnosti od strane državnog sektora tijekom prvog tromjesečja, pozitivan učinak u narednim razdobljima očekuje se s rastom bolje iskorištenosti sredstava u okviru EU fondova", prognoziraju analitičari RBA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara