Oporavlja se njemačka industrija, imaju rast

Oporavlja se njemačka industrija, imaju rast
Foto: EPA

NJEMAČKA industrijska proizvodnja porasla je u veljači nakon stagnacije na početku godine, pokazali su u petak podaci ministarstva gospodarstva i energetike.

U drugom je ovogodišnjem mjesecu njemačka industrijska proizvodnja porasla 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima ministarstva stagnirala.

Procjene predviđale pad, a ispao rast

Prve su procjene ministarstva za siječanj pokazivale pad proizvodnje za 0,8 posto.

Kada se isključi energetski i građevinski sektor, industrijska je proizvodnja u veljači smanjena 0,2 posto.

Prema podacima ministarstva, u veljači je u najvećem europskom gospodarstvu porasla samo proizvodnja kapitalnih dobara, za 0,6 posto. Proizvodnja intermedijarnih dobara zabilježila je isti postotni pad a proizvodnja potrošačkih dobara smanjena je 1,6 posto.

U energetskom je sektoru proizvodnja u veljači smanjena za 3,1 posto dok je u građevinskom poskočila 6,8 posto, što u ministarstvu objašnjavaju povoljnim vremenskim uvjetima.

Njemačka industrija u posljednje vrijeme muku muči sa slabom potražnjom, kako na domaćem tržištu tako i u inozemstvu. Tako su jučer objavljeni podaci ministarstva pokazali snažan pad novih narudžbi u veljači, za čak 4,4 posto na mjesečnoj razini, uz posebno snažan pad potražnje iz zemalja izvan eurozone, za 7,9 posto.

Analitičari pad potražnje dovode u vezu s pojačanom neizvjesnošću u globalnom okruženju, uključujući kinesko-američki trgovinski rat i izlazak Britanije iz Europske unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara