Oporba traži da Kosor dođe u Sabor, Hebrang i Bebić poručuju: Mora pogledati u raspored

Foto: Damjan Tadić/Cropix

NA POČETKU današnje saborske sjednice predsjednik SDP-a Zoran Milanović je pozvao premijerku da dođe u Sabor objasniti izjavu glasnogovornika Vlade Mladena Pavića da je oporba organizirala nasilje na prosvjedima.

Milanović je napomenuo da je nakon subotnjih nasilnih prosvjeda glasnogovornik Vlade "koji govori u ime predsjednice Vlade izjavio da Vlada ima saznanja kako su neke oporbene stranke financirale i organizirale nasilje. Ne prosvjede i mirno okupljanje građana već da su neke oporbene stranke financirale i organizirale nasilje".

Milanović je zaključio kako je Pavić oporbu optužio za kazneno djelo. Istaknuo je kako su istoga dana ovlaštene osobe iz policije demantirale takve tvrdnje, jer su iz kriminalističke obrade vidjele da glasnogovornik Vlade ne govori istinu. Upozorio je da se Kosor nije ogradila od Pavićeve izjave već je uputila na glasnogovornika. "Ulje na vatru je dao potpredsjednik Vlade koji je rekao da indicija možda nema, ali da će ih sutra možda biti", rekao je Milanović te dodao kako predsjednica Vlade bježi od važnog pitanja tko je organizirao nasilje.

"Mi imamo pravo, a predsjednica Vlade obvezu doći pred Sabor i objasniti", zaključio je Milanović i zatražio da Vlada raspiše izbore.

SDP-ov Goran Beus Richembergh također je uputio poziv premijerki da što što prije dođe u Sabor i izjasni se o izjavama da iza prosvjeda stoji oporba. "Ne samo zato, mora doći i obznaniti datum izbora", rekao je Beus.

Kajin: Nije problem u lažljivom glasnogovorniku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za mene nije problem u podmetanju lažljivog glasnogovornika Vlade. Njemu je to u opisu posla. Problem u ovoj zemlji leži u činjenici da se ova zemlja urušava socijalno i moralno. Policija tuče narod, privodi ljude. Bojim da se prosvjedi mogu ugroziti i sezonu. Narodu se zbog korupcije gadi vlast. Treba tražiti sastanak i s Vladom i s predsjednikom i tražiti izbore već sutra, da nam se ne dogodi drugi mjesec 2011.", obratio se zastupnicima Damir Kajin.

"Pred nepuna dva mjeseca imali smo rekonstrukciju  Vlade, to je trebalo relaksirati Vladu, ali ništa se nije dogodilo. U zemlji se bježi od realnosti. Dok zemlja krvari na Krvavom mostu, dok Vlada skriva broj nezaposlenih, dok opada industrijska proizvodnja, mi se zabavljamo, nas se naziva ovcama, govori se o relaksaciji, zašto su prosvjednici u Libiji heroji, a u Hrvatskoj huligani. Nitko ne pravda napad na policiju, ali nezadovoljstvo građana ne može se nazvati huliganizmom. Vi ste ti koji ste ovom narodu uzeli dostojanstvo. Prosvjednici traže samo dvije stvari: izbore i neka Vlada odstupi. Da je opozicija organizirala prosvjede to su gluposti! Ne da se razbija, nego da Jaca odsvira kraj, zato će svi prosvjedovati. Dovedemo li u pitanje turističku sezonu, neće imati za kruh ni Istra, ni Dalmacija ni Zagreb", rekao je Kajin.

Hebrang odgovara: Kosor mora pogledati u raspored

"Mi kao najodgovornija strana moramo reći nešto. Mi nismo protiv izlaska na ulice, demonstracije na ulicama su demokratsko pravo. Ali smo protiv razaranja narodne imovine i protiv prijetnji tuđim životima. Policija nije  tukla narod, nego je štitila živote. Što se tiče naših izjava da sumnjamo da oporba stoji iza toga. Policija to nije demantirala, glasnogovornik je rekao da nemaju za to dokaza, ali nije rekao da neće dalje tražiti dokaze. I ja sam jučer rekao da sam čuo da se priča o tome, ali u to ne vjerujem. Kosor ne može doći jer je zauzeta vrlo važnim poslovima koji se tiču završetka pregovora. Obavijestit ćemo je pa ćemo vidjeti kakva će biti situacija. Ono što sam vidio u izjavama Milanovića i Beusa, ipak nam je najbitnije završiti pregovore. Čim potpišemo ugovor o pristupanju, izbori su nam na prvom redu. Swoboda nam je rekao - nemojte raspisati izbore prije nego završite pregovore", rekao je Hebrang.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara