Oporba u Venezueli traži da vojska propusti humanitarnu pomoć

Oporba u Venezueli traži da vojska propusti humanitarnu pomoć
Foto: EPA

DESECI tisuća Venezuelaca prosvjedovali su na poziv oporbenog čelnika Juana Guaidóa tražeći da vojska propusti američku humanitarnu pomoć koju predsjednik Nicolas Maduro smatra uvodom u vojnu intervenciju.

Uz povike "Sloboda!" i "Guaidó!" prosvjednici, među kojima su mnogi bili u bijelom i nosili venezuelske zastave, okupljali su se diljem zemlje. U Caracasu su se pripadnici oporbe okupili na istoku prijestolnice gdje Juan Guaidó, kojega je pedesetak zemalja priznalo privremenim predsjednikom, treba održati govor.

"Tražimo od vojnog vrha da propusti pomoć, pa i da je štiti kako bi stigla onamo gdje je najpotrebnija", rekao je za AFP Juan Perez (68).

Guaidó (35) je pozvao pristaše da izađu na ulicu diljem zemlje u prigodi Dana mladih. Riječ je o odavanju počasti četrdesetak ljudi, među kojima je veći broj mladih, ubijenih na početku prosvjeda protiv Madura 21. siječnja.

Reagirajući na treće prosvjedno okupljanje oporbe, nakon prosvjeda 23. siječnja i 2. veljače, vladini pristaše su se okupili na trgu Bolivar u središtu Caracasa prosvjedujući protiv američke "imperijalističke intervencije".

Sukob političara

Sukob dvojica političara već je nekoliko dana usredotočen na tone hrane i lijekova iz Sjedinjenih Država koje leže u skladištima u Kolumbiji, na granici s Venezuelom.

No venezuelska vojska je zatvorila most Tienditas koji Cucutu (Kolumbija) povezuje s Urenom (Venezuela) u državi Tachiri uz granicu, gdje je nagomilana vojska. 

Kriza se događa dok je zemlja u potpunom gospodarskom rasulu, pritisnuta nestašicom hrane i lijekova. Više od 2,3 Venezuelaca (7 posto stanovništva) napustilo je zemlju od 2015., pokazuju UN-ovi podaci.

Dok Guaidó može računati na potporu SAD-a i većine latinoameričkih i europskih zemalja, Maduro ima potporu ruskih, iranskih i kineskih saveznika.

"Venezuela je u središtu svjetskog geopolitičkog ciklona", izjavio je u ponedjeljak Maduro koji optužuje SAD da ga želi svrgnuti kako bi se dočepao najvećih svjetskih zaliha nafte.

Socijalistički predsjednik je usto zatražio povrat venezuelskih zlatnih pričuva pohranjenih u Velikoj Britaniji koje se procjenjuju na više od 80 tona, a zemlja ima velikih problema s likvidnošću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara