Oporbeni blok napao "neozbiljnu" Vladu: Ne može se Ustav mijenjati kao urbanistički plan!

Oporbeni blok napao "neozbiljnu" Vladu: Ne može se Ustav mijenjati kao urbanistički plan!

Tekst: J.C.
Foto: Željko Hajdinjak / Cropix

"OPORBA iz Kastva" danas je imala Opnovo okupljanje, ovoga puta u prorijeđenom sastavu. Predsjednici SDP-a i IDS-a, te potpredsjednica HNS-a održali su zajedničku konferenciju za novinare u hotelu Orion u Horvatskom kraj Ivanca, te odaslali prema Vladi Jadranke Kosor nove "otrovne strelice".

> Novi apsurd Vlade: HDZ-ovi prijedlozi za promjenu Ustava protivni su odluci Ustavnog suda!

Zoran Milanović, Ivan Jakovičić i Vesna Pusić (koja je kao potpredsjednica HNS-a zamijenila bolesnog predsjednika te stranke Radimira Čačića) održali su sastanak na kojem su razgovarali o aktualnim političkim pitanjima jer, kako kažu, ne žele nespremni dočekati dolazak na vlast, a u razgovoru s novinarima naglasak je bio na ustavnim promjenama koje predlaže HDZ.

"Ustav nije dopuna urbanističkog plana"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustav nije dopuna generalnog urbanističkog plana", rezignirano je zaključio Zoran Milanović nakon što je s oporbenim kolegama poručio kako je dokument kojim HDZ traži ustavne promjene neozbiljan i pisan na brzinu. "Ustav je sveto pismo svakog poretka i kad pišući i predlažući takve dokumente preskočite nacionalnu manjinu, a da se toga nitko ne sjeti, onda je to tužno", rekao je Milanović. Vlada je, naime, u svom prijedlogu promjene Ustava zaboravila kao nacionalnu manjinu navesti Rome.

"Promjene Ustava se ne donose svaki dan i s njima ne treba žuriti. Niti je dovoljna jedna politička opcija da se one donesu! Za promjenu Ustava je potreban dijalog svih političkih opcija", rekli su oporbenjaci i pozvali Vladu da razmotre prijedloge koje će oporba u ponedjeljak iznijeti. Tada će se, naime, u prostorijama Vlade održati razgovor svih stranaka o ustavnim promjenama. Problem je, međutim, što bi samo nekoliko dana kasnije o njima trebalo glasati.

"Vlada je neozbiljna i nema perspektivu"

"Vlada tako samo pokazuje svoju neozbiljnost. Pa ne mogu nas pozvati na razgovor u ponedjeljak i očekivati da glasujemo u srijedu", kaže Zoran Milanović koji vjeruje da je Vlada razgovor ionako dogovorila samo kako bi kasnije mogli reći da su razgovori održani. "Vlada ne želi ozbiljan dijalog jer za to nema vremena. Njima se previše žuri pa zato forsiraju promjene", kaže šef SDP-a i poručuje Vladi da bi se trebala baviti pravim prioritetima - ekonomskom krizom i kresanjem javne potrošnje. "Za promjenu Ustava će biti dovoljno vremena prije nego Hrvatska uđe u EU", poruka je političke oporbe.

SDP, HNS i IDS već su počeli razgovarati i o programu buduće Vlade, s obzirom da kažu kako su spremni preuzeti vlast odmah i sad, a svoju priliku ne žele dočekati nespremni. "Ove sastanke održavamo kako bi bili spremni odmah preuzeti odgovornost nakon što dobijemo vlast na idućim izborima. A iduće izbore bi trebalo raspisati odmah jer ova vlast nema perspektivu. Mi smo bolja opcija, imamo nove ideje i nove planove za novu Hrvatsku", poručuju Milanović, Pusić i Jakovčić uz napomenu kako će njihova zajednička predizborna poruka glasiti "Nema više po starom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara