Oporbeni kandidat za predsjednika Haitija neće u drugi krug, izbore nazvao "smiješnom farsom"

Oporbeni kandidat za predsjednika Haitija neće u drugi krug, izbore nazvao "smiješnom farsom"

Foto: FAH

KANDIDAT oporbe Jude Celestin izjavio je da neće sudjelovati u drugom krugu predsjedničkih izbora predviđenih za nedjelju na Haitiju, nazvavši izbore "farsom".

Haiti treba održati drugi krug izbora u nedjelju, a suočen je s porastom napetosti nakon što je Celestin već prošli tjedan najvio da će se povući, uz argument da vlasti favoriziraju vladajuću stranku.

U prvom krugu predsjedničkih izbora 25. listopada, Celestin je dobio 25,92 posto glasova, nasuprot 32,76 posto koliko je dobio kandidat vladajuće stranke Jovenel Moise.

I rezultate prvog kruga nazvao farsom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom studenoga oporbeni kandidat već je nazvao rezultate prvog kruga "smiješnom farsom". Svoje nesudjelovanje u glasovanju u nedjelju on još nije službeno prijavio izbornom vijeću, zaduženom za organiziranje izbora.

Prosvjednici su u ponedjelajk zauzeli ulice u glavnom gradu Haitija, tražeći suspenziju drugog kruga zbog nepravilnosti.

Prvotno predviđen za 27. prosinca, drugi krug predsjedničkih izbora odgođen je za 24. siječnja, koliko je bilo potrebno nezavisnom povjerenstvu da procijeni postupak. Povjerenstvo je u izvješću navelo da su izbori održani 25. listopada bili "obilježeni nepravilnostima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara