Oporbeni zastupnici HSP-a i SDP o memorandumu SAD i RH o zaštiti prava intelektualnog vlasništva

MEMORANDUM o razumijevanju između Vlada RH i SAD-a o zaštiti prava intelektualnog vlasništva, koji je Hrvatski sabor u hitnom postupku razmotrio prošlog tjedna, farmaceutsku bi industriju u Hrvatskoj, po izračunu oporbenih zastupnika SDP-a, mogao koštati 200tinjak milijuna američkih dolara, a HSP-ovci upozoravaju da se njime mijenjaju uvjeti po kojima su hrvatske farmaceutske tvrtke ušle u proizvodnju generičkih lijekova.

Riječ je o Memorandumu što su ga vlade dviju država potpisale još 1996., a predviđa uvođenje dvaju instituta - pipeline patent protection i data exclusivity.

Data exclusivity onemogućio bi registriranje generičkih farmaceutskih i agrokemijskih proizvoda pet godina od datuma registracije originalnog poizvoda.

To znači, objašnjavaju oporbenjaci, da bi za proizvodnju lijekova na temelju lijekova koji su ranije patentirani u SAD-u domaće farmaceutske tvrtke morale platiti patentna prava, a institut bi se primjenjivao samo na one lijekove koji se registriraju nakon stupanja Memoranduma na snagu. Pipeline patent protection, međutim, predviđa retroaktivno plaćanje naknade nositelju patentnih prava.

Taj bi institut, smatra SDP-ov saborski zastupnik Slavko Linić, domaću farmaceutsku industriju koštao oko 200 milijuna američkih dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Linić je, za Hinu, ocijenio da bi stupanje Memoranduma na snagu bio snažan udarac farmaceutskoj industriji.

Klub HSP-a danas je najavio da će od Sabora zatražiti da se taj memorandum potvrdi dvotrećinskom većinom svih zastupnika, budući da se njime mijenjaju uvjeti pod kojima su hrvatske farmaceutske tvrtke ušle u proizvodnju generičkih lijekova.

"Nejasno je brani li Vlada hrvatske ili američke gospodarske interese", kazao je Tadić, zalažući se da se primjena Memoranduma, po uzoru na Poljsku, odgodi do ulaska Hrvatske u EU.

Tvrdi da je "mlaka reakcija" farmaceuta na taj Memorandum rezultat po njegovim saznanjima, "uvjeravanja Vlade da će odugovlačiti sa slanjem diplomatske note kojom će Vladu SAD-a obavijestiti o ratifikaciji Memoranduma, dok Hrvatska ne razvije zaštitne mehanizme".

Šutnju farmaceuta Linić pak objašnjava "političkim pritiskom HDZ-a na farmaceutsku industriju".

U farmaceutskim krugovima se, međutim, neslužbeno doznaje da je Vlada najavila odgodu donošenja zakona o patentu i izmjeni Zakona o lijekovima, koji bi trebali osigurati provedbu Memoranduma, čemu u prilog govori i činjenica da su ti zakonski prijedlozi povučeni iz saborske procedure, iako su bili uvršteni u dnevni red tekuće saborske sjednice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara