Opožarenoj zgradi u Splitu možda je narušena statika, tvrde stručnjaci

Opožarenoj zgradi u Splitu možda je narušena statika, tvrde stručnjaci
Foto: Milan Šabić/PIXSELL

PROJEKTANT statike zgrade u Papandopulovoj ulici, u kojoj je u nedjelju buknuo veliki požar na šestom katu, Boženko Jelić kazao je da postoji mogućnost da je nakon požara narušena statika zgrade, no da prije davanja bilo kakve ocjene treba obaviti detaljan pregled.

U izjavi za Hinu Jelić podsjeća kako ispod navedene zgrade postoji garaža i da su u nosivim zidovima korišteni nosači, no preporučuje da se svakako obavi pregled zgrade kako bi se utvrdilo pravo stanje. 

"Ja bih kao projektant statike zgrade svakako na mjestu događaja pogledao što je točno izgorjelo. Ako je bila velika temperatura, onda ne bi trebao biti problem zid, već gornja ploča jer zid nije tako napregnut da bi mu to smetalo, a ploča je. U slučaju da je bila visoka temperatura, onda se ugrijalo i željezo u ploči pa bi pod tom silom trebala biti savinuta", objašnjava Jelić.

Projektant stanarima poručio da ne trebaju biti zabrinuti

Na pitanje trebaju li stanari nebodera strahovati u slučaju jačeg potresa odgovara negativno jer, kako kaže, sve je dobro konstruirao te će izdržati potres koji bi potencijalno mogao zadesiti Split.

Stanarima poručuje da ne trebaju biti zabrinuti. Otkriva da postoje uređaji koji mogu ispitati je li na rečenoj zgradi došlo do destrukcije betona ili je pak došlo do određenih deformacija i da se pregled zgrade može odraditi zajedno s Institutom građevinarstva Hrvatske (IGH).

I vještak Kunjašić tvrdi da je statika zgrade dovedena u pitanje

Sudski vještak za statiku Neven Kunjašić tvrdi kako se narušavanje statike zgrade treba utvrditi pregledima, raznim ispitivanjima i kontrolnim proračunima, no da je statika zgrade u Papandopulovoj dovedena u pitanje, ni on ne poriče. Kaže da je nedvojbeno kako je statika zgrade upitna zbog iznimno velike temperature koja je zabilježena u požaru, zbog čega je potrebno čim prije napraviti analizu stanja.

"Prvo treba napraviti istražne radove, potom vrlo ozbiljan elaborat postojećeg stanja, opterećenje požarom i provjeriti sve presjeke. Sve to treba sasvim ozbiljno ispitati. To je veliki posao, puno veći nego li je bio izvorni proračun prije gradnje zgrade. Pritom mislim na proračun stanja konstrukcije prije i nakon požara", objašnjava za Hinu vještak Kunjašić i dodaje da svaka konstrukcija ima svoje rezerve.

Moguće da je na nekim mjestima izgorio beton

"Najjednostavnije rečeno moguće je da je na nekim mjestima u Papandopulovoj, gdje je najkritičnije, izgorio beton. Njega je upravo temperatura uništila. U ovom slučaju očekujem oštećenja betona do pet posto", rekao je Kunjašić.

Napominje da, ako projektant primjerice utvrdi da je na spornoj zgradi površina izgorenog betona veća od pet ili šest posto, može reći da nije opravdano iseljavati stanare iz zgrade. Dodaje da je najbolje da bi se sve to izvodi pod kontrolom projektanta statičara, kao i da su štete u ovim slučajevima puno veće od šteta nastalih samim požarom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara