Oprez na svjetskim burzama, u fokusu su pregovori SAD-a i Kine

Oprez na svjetskim burzama, u fokusu su pregovori SAD-a i Kine
Foto: EPA

NA SVJETSKIM se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno, a smjer tržišta ponajviše je ovisio o vijestima u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,1 posto, na 28.015 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,15 posto, na 3.145 bodova. Nasdaq indeks skliznuo je, pak, 0,1 posto, na 8.656 bodova.

Podršku tržištu pružile su poruke iz Washingtona da trgovinski pregovori teku dobro i da je parcijalni dogovor blizu.

No, ulagači su bili oprezni jer nisu objavljeni nikakvi detalji, dok mediji pišu kako Peking traži da se ukinu carine kako bi se postigao dogovor o prvoj fazi sporazuma.

Čeka se dogovor

No, ostaje za vidjeti može li se dogovor postići prije 15. prosinca, za kada je Washington najavio uvođenje dodatnih carina na uvoz kineskih proizvoda.

U petak je Larry Kudlow, ekonomski savjetnik Bijele kuće, kazao da taj rok ostaje na snazi i dodao da se vode vrlo konstruktivni razgovori, gotovo svakodnevno, te da je dogovor blizu.

"Radi se o dva vrlo čvrsta pregovarača, koji se trebaju dogovoriti o mnogim teškim pitanjima. No, s obzirom na to što čujemo iz vrlo ozbiljnih izvora, čini se da će nekakav dogovor biti postignut", kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

To podržava nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat, koji traje već 17 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta oba gospodarstva.

Indeksi na Wall Streetu rekordno niski

Zahvaljujući tome, na Wall Streetu se burzovni indeksi kreću oko 1 posto ispod rekordnih razina, dosegnutih tjedan dana prije.

Prošloga je tjedna objavljen i niz makroekonomskih podataka - od smanjenja trgovinskog deficita i zahtjeva za pomoć nezaposlenima do rasta narudžbi u tvornicama – koji ukazuju na nastavak znatnog, premda usporenijeg, rasta američkog gospodarstva.

Najviše pažnje privukli su podaci da je u studenome u SAD-u broj zaposlenih porastao za 266.000, znatno više nego što se očekivalo, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 3,5 posto, najnižu razinu od 1969. godine.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,5 posto, na 7.239 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,5 posto, na 13.166 bodova, a pariški CAC 0,6 posto, na 5.871 bod.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, na 23.354 boda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara