OPREZ UOČI PODATKA O ZAPOSLENOSTI U SAD-U

Oprez pred objavu podatka o zaposlenosti u SADu u kolovozu prošloga je tjedna na deviznim tržištima držao dolar pod pritiskom prema euru.

Dolar je do kraja tjedna oslabio 0,5 posto prema euru, koji stoji 1,2065 dolara.

Izgledi za američko gospodarstvo teško da su jasniji obzirom na najnoviji niz mješovitih signala glede gospodarskog oporavka, koji su donekle u suprotnosti s optimističnim komentarima dužnosnika Fed-a i izazivaju neizvjesnosti glede budućih kretanja kamatnih stopa u SAD-u.

Najnoviji gospodarski pokazatelji iz Sjedinjenih Država većinom nisu ispunili očekivanja tržišta, posebice kad je riječ o broju novih nezaposlenih koji su po prvi puta tražili isplatu naknade, a koji je u tjednu zaključno s 27. kolovozom porastao za 19.000 u odnosu na tjedan ranije. Stoga su se cijeloga tjedna s nestrpljenjem na tržištu očekivali podaci o zaposlenosti u SAD-u tijekom kolovoza.

Analitičari su upozoravali da bi još jedan slabi podatak o zaposlenosti nakon razočaravajućih brojki za srpanj bacio sjenu na uvelike očekivani porast američkih kamatnih stopa u ovome mjesecu. Američke kamatne stope, naime, u visini 1,5 posto još su za pola postotna boda niže u odnosu na one u eurozoni te su glavni čimbenik slabljenja dolara u proteklih godinu dana.

U petak je američka vlada objavila da je broj novih otvorenih radnih mjesta u prošlome mjesecu dosegnuo 144.000, što je bilo blizu tržišnih očekivanja od 150.000. Još jedan pozitivan znak bilo je snižavanje stope nezaposlenosti sa srpanjskih 5,5 na 5,4 posto, najnižu razinu od listopada 2001.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako rast novih radnih mjesta ostaje umjeren, taj podatak trebao bi odagnati strah od novog pogoršanja situacije na tržištu rada", ocijenio je analitičar Calyona, Mitul Kotecha. Dodao je kako se na tržištima sada očekuje da Fed već na svom zasjedanju 21. rujna ponovno podigne kamatne stope.

Istodobno na tečaj eura nije većeg utjecaja imao podatak o aktivnostima u proizvodnji eurozone, koji je pokazao neočekivani pad indeksa na najniže razine u posljednjih pet mjeseci, niti odluka Europske središnje banke (ECB) da ne promjeni ključnu kamatnu stopu, koja je tako 15. mjesec za redom ostala u visini dva posto.

Slabljenju jena prema euru za jedan posto, na 133 jena, te u odnosu na dolar za 0,8 posto, na 110,6 jena, pridonijeli su novi pokazatelji o japanskoj industrijskoj proizvodnji, koja u srpnju nije zabilježila promjene na mjesečnoj razini, naspram očekivanog povećanja od jedan posto.

Te su brojke poduprle najnovije zabrinutosti da će doći do snažnog usporavanja rasta japanskog gospodarstva početkom iduće godine, no njihov učinak na jen bio je kratkoga daha budući su mnogi ulagači skloniji očekivati da će usporavanje biti kratkoročno.

(Hina) xsbo ysbo

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara