OPŠIRAN UPITNIK ZA BUDUĆEG POVJERENIKA ZA PROŠIRENJE EU-A

Budući povjerenik Europske komisije za proširenje Ollie Rehn morat će do kraja ovoga mjeseca, poput ostalih povjerenika, odgovoriti na opširan upitnik nadležnog odbora Europskog parlamenta.

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta sastavio je opširan upitnik o prioritetima budućeg povjerenika, s pitanjima u rasponu od opće političkih do usko povezanih s područjem njegova budućeg djelovanja, objavljeno je u najnovijoj publikaciji Europske komisije Enlargement Weekly.

"Smatrate li da bi planirano otvaranje pregovora s Hrvatskom u proljeće 2005. godine moglo odgoditi sljedeći krug proširenja?", jedno je od pitanja na koja će Rehn morati odgovoriti.

Sljedeći krug proširenja planiran je za 2007. godinu kada bi u EU trebale ući Bugarska i Rumunjska. Bugarska je već zaključila pregovore, dok Rumunjska uvelike kasni. S obzirom na to Odbor pita Rehna "kako će osigurati da pristupna procedura za kandidatsku zemlju bude sukladna načelu da svaka kandidatkinja bude ocjenjivana prema vlastitim zaslugama, a ne u usporedbi s postignućima drugih kandidatskih zemalja?".

U nadležnost novog europskog povjerenika za proširenje ulaze četiri kandidatske zemlje - Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Turska, te zemlje obuhvaćene Procesom stabilizacije i pridruživanja - Srbija i Crna Gora, BiH, Makedonija i Albanija. Zemlje iz Procesa stabilizacije i pridruživanja, u koje spada i Hrvatska, do sada su bile u nadležnosti povjerenika za vanjske poslove.

O "strateški važnoj regiji" zapadnog Balkana, vanjsko-politički Odbor govori kao o području s "krhkim" sigurnosnim okružjem te postavlja pitanja povjereniku kako EU još može pomoći u "promicanju stabilnosti i prosperiteta svih balkanskih zemalja na gospodarskom, političkom i socijalnom području, istodobno inzistirajući na potrebi da moraju u potpunosti surađivati s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju?".

Odbor također pita hoće li EU "s obzirom na različiti stupanj političkog i gospodarskog razvoja razviti diferenciraniji pristup zapadnom Balkanu?"

Saslušanja budućih povjerenika pred parlamentarnim odborima obavit će se u prvoj polovici sljedećeg mjeseca. Nova Europska komisija na čelu s predsjednikom Joseom Manuelom Barrosom, trebala bi preuzeti dužnost 1. studenoga.

(Hina) xsv ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara