Optimistični Marić najavio izlazak iz postupka prekomjernog deficita

Optimistični Marić najavio izlazak iz postupka prekomjernog deficita

Foto:FAH

HRVATSKA bi na proljeće mogla izaći iz Postupka prekomjernog deficita (EDP), a što se tiče ispravljanja makrokonomskih neravnoteža i tu pokazuje napredak, izjavio je u utorak u Bruxellesu ministar financija Zdravko Marić.

"Računamo da bi na proljeće mogli izići iz Postupka prekomjernog deficita s obzirom na to da smo isporučili stvarno dobre rezultate", rekao je ministar Marić, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara financija zemalja članica EU-a.

Sutra se objavljuju podaci

Europska komisija će u srijedu objaviti tzv. zimski paket, s analizom gospodarstva u svim zemljama članicama te dubinskim analizama makroekonomskih pokazatelja za zemlje koje imaju pretjerane makroekonomske neravnoteže, među kojima je i Hrvatska.

"Što se tiče makroekonomskih neravnoteža, sutra će biti objavljeni zadnji podaci za zemlje članice. Realno je očekivati da Hrvatska, s obzirom na neke objektivne okolnosti prošle godine, nije mogla prošle godine provesti sve mjere koje je zacrtala u programu reformi i sigurni smo da će to biti apostrofirano u izvješću. Međutim, u međuvremenu, makroekonomski pokazatelji kako po pitanju gospodarskog rasta tako i javnih financija doista su dobri i pokazuju veliki napredak", rekao je Marić te najavio da će vlada u travnju predati Komisiji ambiciozan plan reformi za sljedeće tri godine.

"Ali, od plana je još važnija njegova provedba", istaknuo je.

Pitanja o obrambenom proračunu

Na upit što bi značilo za hrvatske javne financije ako bi proračun za obranu morala podići na dva posto BDP-a, na čemu u posljednje vrijeme inzistiraju Sjedinjene Države kod svih članica NATO-a, Marić je rekao da je i u ovogodišnjem proračunu znatno povećan obrambeni proračun.

"Ove smo godine za 9 posto povećali obrambeni proračun u odnosu na prošlu godinu, s čim je dosegnut iznos od 4,4 milijarde kuna, što je 1,23 posto BDP-a. To je nakon dugo vremena ne samo nominalno povećanje, nego i povećanju u odnosu na BDP. Međutim, ciljano izdvajanje od dva posto značilo bi 7,2 milijardi kuna. To je jako puno", rekao je Marić.

Dodao je kako ne bi ulazio u "spekulacije i predviđanja kada će se to dogoditi i u kojim rokovima i hoće li se dogoditi".

"Već s ovim povećanjem proračuna jasno smo pokazali da prepoznajemo potrebe sustava obrane i nacionalne sigurnosti", dodao je.

Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima

Marić je nakon sastanka ministarskog vijeća imao bilateralni sastanak s potpredsjednikom Komisije Valdisom Dombrovskisom, zaduženim za euro, socijalni dijalog, financijsku stabilnosti i usluge. Prije sastanka, rekao je da će jedna od tema biti pitanje zakona o konverziji kredita u švicarskim francima.

"Pokušavamo pronaći izvansudsko rješenje za taj problem, a ako to ne bude moguće onda je zadnje rješenje arbitraža, odnosno sud.  Smatramo da imamo dovoljno  argumenata, odnosno da smo  dobar nastavak postigli da možemo računati s jednim izvansudskim rješenjem, no još se nije došlo dotle, tako da to ne mogu komentirati", rekao je Marić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara