Optuženi obiteljski nasilnik Tomašević se proglasio "pravom žrtvom"

Optuženi obiteljski nasilnik Tomašević se proglasio "pravom žrtvom"
Sreenshot: N1

POŽEŠKO-SLAVONSKI župan i optuženi obiteljski nasilnik Alojz Tomašević preksinoć je gostovao u emisiji Pressing na televiziji N1 kod urednice Sandre Križanec. 

Iako može kod nekoga izazvati mučninu, u ideji da se Tomaševića pozove na intervju nema ničega problematičnog, pitanje je kako se taj intervju vodi.  No, najzanimljivije od svega je kako se Tomašević predstavio i kako on sebe vidi.

Tomašević sebe vidi kao žrtvu

Odmah na početku Tomašević je ustvrdio da su iza njega “bolni, teški mjeseci”, da bi kasnije čak zapitao sljedeće: “Da li sam ja najveća žrtva?” Ipak, velikodušno je zaključio da su njegova odrasla djeca još veće žrtve, a Maru Tomašević je, koja je prijavila njegovo nasilničko ponašanje zbog kojeg mu se sad sudi, gurnuo u poziciju počinitelja. 

Tomašević je pokazao da ima razumijevanja i za svoju bivšu stranku HDZ, koja ga je nakon mjeseci natezanja i kolebanja isključila, kao i za premijera Andreja Plenkovića; jedina osoba za koju nije pokazao razumijevanje je Mara Tomašević. Optužbe na svoj račun opisao je kao “teret koji nosi” i čak se zapitao “koji je interes javnosti” da se prati njegovo suđenje i da se izvještava o tome ako je jedan župan ili bilo koji izabrani dužnosnik uvjerljivo optužen za obiteljsko nasilje.

Voditelica je ispravno inzistirala na pitanju zašto bi Mara Tomašević lagala na sudu, na što je u drugom pokušaju dobila odgovor od župana da je razlog ljubomora. To detaljnije nije elaborirao, jer bi morao objasniti ljubomora zbog čega ili prema kome. Zanimljivo je i što je Tomašević izjavio da je Mara Tomašević triput zatražila razvod pa povukla odluku. Nije ponudio objašnjenje ni zašto je njegova supruga tražila razvod, ni zašto se predomišljala.

Tomašević je malo kasnije izjavio da je katolički vjernik i da je tako odgojen, što je dodatni razlog zašto on ne bi pristao na razvod s obzirom na stav Katoličke crkve o toj temi, ali možemo samo nagađati koliko je to utjecalo na županovo inzistiranje da ostane u očito nesretnom braku.

Obitelj kao svetinja

Po Tomaševićevoj interpretaciji, on je “nastojao sačuvati obitelj”, a žalio se i što mediji i javnost prate cijelu priču. No, obiteljski odnosi Tomaševića su postali tema od javnog interesa zbog optužbi za obiteljsko nasilje koje nije i ne smije biti privatna stvar. 

Tomašević je pak iznio optužbu da je Mara Tomašević izašla u javnost sa svojom pričom pod utjecajem “ravnateljice škole u kojoj radi”, a koja je “supruga njegovog protukandidata”, tako u javnost plasirajući teoriju bez imenovanja navodnih urotnika.

Tomašević je manipulirao i s tvrdnjom da je Mara Tomašević - nakon medijske drame i pritisaka obitelji - povukla kaznenu prijavu protiv njega, ali "nastavila sa sudskim procesom". Nije ona, nego Državno odvjetništvo koje Tomaševića goni po službenoj dužnosti, dok je Mara Tomašević svjedokinja u tom procesu.

Kao jedan od argumenata da Mara Tomašević laže o nasilju župan je naveo i da je otišla s učenicima na ekskurziju nakon jednog od napada koji je opisala u medijima. To nije uvjerljiv protuargument, ako znamo, a trebali bi znati, da pretučene žene skrivaju pretrpljeno nasilje, da modrice kamufliraju šminkom, da se stide zbog toga što im je učinjeno itd.

Sve u svemu, intervju s Tomaševićem je ispao pretežito takav da je on uvjeravao javnost kako je on prava žrtva, kako mu Mara Tomašević podmeće pod utjecajem političkih suparnika i kako je on čovjek kojemu su neke eksterne zle sile razorile obitelj. Toj verziji događaja nije baš lagano povjerovati.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara