Optuženik slučaja Lora: Žao mi je što tužitelj više vjeruje svjedocima iz Srbije

OČITOVANJEM optuženika o navodima izmijenjene optužnice na Županijskom sudu u Splitu nastavljeno je danas suđenje osmorici bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin nad civilima u Vojnoistražnom centru Lora 1992. godine u Splitu.

Optuženici su ponovili kako se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki izmijenje optužnice koja ih, za razliku od prethodne, tereti pojedinačno i u krećem vremenskom razdoblju.

Optuženi Tonči Vrkić izjavio je kako nije točno da je kao dozapovjednik zatvora dopuštao neovlaštenim civilnim osobama i stražarima da zlostavljaju zatvorenike te da je u tome i sam sudjelovao. Ustvrdio je kako je na taj položaj postavljen usmenom zapovijedi, ali da nije bio "ni d od dozapovjednika", jer se "tada nije znalo tko pije, a tko plaća", već je pisao izvješća, brinuo se o higijeni, hrani i kontaktima s Crvenim križem, zbog čega je često izbivao iz zatvora.

Za smrt zatvorenika Nenada Kneževića, ranjenog pri pokušaju bijega, a koji je naknadno umro u splitskoj bolnici, ponovio je kako je ophodnji Vojne policije predan živ te da nema nikakva saznanja da je bio premlaćen. Nema saznanja niti je sudjelovao i u premlaćivanju Gojka Bulovića, civila koji je umro u zatvoru. Vrkić je sud upozorio i kako je svjedok Milosav Katalina, opisujući osobu koja ga je tukla, opisao neku drugu osobu, a ne njega, kako se navodi u optužnici.

Optuženi Banić, kojega se tereti za smrt Kneževića i Bulovića te za zlostavljanje Kataline, rekao je kako on s tim što mu se stavlja na teret "nema nikakve veze", osim što je jednu osobu, a ne sjeća se tko je to bio, odvezao u bolnicu. Kazao je i kako "nema pojma tko je Katalina".

Ante Gudić i Anđelko Botić, koje izmijenjena optužnica tereti za smrt samo Kneževića i Bulovića, ponovili su kako je njihov posljednji susret s Kneževićem bio nakon što je vraćen u zatvor, jer su tada otišli u ambulantu kako bi Botiću, kojega je Knežević ozlijedio pri bijegu, bila pružena pomoć. Iz spisa u predmetu i prema izjavama svjedoka, upozorili su, razvidno je da "vremenski ne mogu biti povezani sa smrću te dvojice zatvorenih civila". Bulović je preminuo nakon što su oni predali smjenu, kada je bio živ i zdrav, a što su potvrdili svjedoci, bivši stražari u Lori.

Gudić je izjavio i kako mu je drago što mu tužitelj više ne stavlja na teret i premlaćivanje drugih zatvorenika, ali mu je "neizmjerno žao što više vjeruje svjedocima iz Srbije nego okrivljenicima i svjedocima iz Hrvatske te materijalnim dokazima iz spisa".

Odvjetnica Ankica Luetić, braniteljica optuženog Emilija Bungura, sudu je danas predala podnesak s 47 stranica raznih izvješća i intervjua "skinutih" s internet stranica više nevladinih i civilnih udruga iz Hrvatske, BiH i SiCG, vezanih uz praćenje "slučaja Lora", "a čiji je cilj rušenje ustavnopravnog poretka RH". Zatražila je da sud postupi sukladno Zakonu o kaznenom postupku i na temelju uvida u te dokumente ocijeni vjerodostojnost iskaza svjedoka iz tih zemalja.

Predsjednica Vijeća Spomenka Tonković podnesak nije odbila ni prihvatila, ali je poručila kako je sud po zakonu dužan savjesno ocijeniti svaki dokaz i na temelju takve ocjene iznijeti zaključak.

Suđenje se nastavlja sutra iznošenjem završne riječi zastupnika optužbe.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara