ORaH pokreće peticiju "Dosta je nezdrave hrane na našim tanjurima"

ORaH pokreće peticiju "Dosta je nezdrave hrane na našim tanjurima"
Foto: Hina

ODRŽIVI razvoj Hrvatske (ORaH) u koordinaciji s Europskom zelenom strankom (EGP) pokreće potpisivanje peticije "Dosta je nezdrave hrane na našim tanjurima", kojom će od Europske komisije zatražiti izuzimanje hrane iz sustava javne nabave, označavanje porijekla i promicanje kraćih lanaca opskrbe hranom.

Potaknut nedavnim slučajem uvoza zaraženog mesa iz Poljske, ORaH će u Hrvatskoj do kraja ožujka pokrenuti peticiju koja nudi rješenja za sprječavanje ponavljanja sličnih slučajeva, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare.

Očekuju da će ih podržati "bar nekoliko desetaka tisuća ljudi"

Organizatori očekuju da će kampanju podržati barem nekoliko desetaka tisuća ljudi te ističu da Zelena grupa u EU parlamentu ima 52 zastupnika.

Cilj akcije je sprečavanje stavljanja na tržište nekvalitetne i zdravstveno neispravne hrane. Kampanja je već počela u Sloveniji, a organizira se i u Mađarskoj.

Izuzimanjem hrane iz sustava javne nabave omogućuje se da hrana visoke kvalitete dobije prioritet

Predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović ustvrdio je da se izuzimanjem hrane iz sustava javne nabave omogućuje da lokalno proizvedena hrana visoke kvalitete dobije prioritet nad onom jeftinijom niske kvalitete.

Obvezno označavanje hrane na temelju porijekla i lokalni proizvodi

ORaH se zalaže za obvezno označavanje hrane na temelju porijekla i promicanje kraćih lanaca opskrbe, tj. poticanje prodaje lokalnih proizvoda.

Peticija je organizirana na platformi europske mreže građana Tilt, koja osigurava povezivanje građana sa stručnjacima i članovima Europskog parlamenta, kazao je međunarodni tajnik ORaH-a Teodor Ostojić.

Pozvao je građane da potpišu peticiju koju mogu naći na stranicama platforme Tilit. Po završetku kampanje peticija će biti predana Europskoj komisiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara