Orahovica- Šeks označio početak radova na izgradnji bazena

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks danas je u odmaralištu osječkog Gradskog društva Crvenog križa u Orahovici označio početak radova na izgradnji zatvorenog bazena, na kojemu će se provoditi škola plivanja za djecu koja će u odmaralištu boraviti u sklopu programa "Škola u prirodi".

Investicija je vrijedna oko 9 milijuna kuna, a uz Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi osječko Gradsko društvo Crvenog križa, Osječko-baranjsku županiju i Grad Osijek, sredstva će osigurati Hrvatski Crveni križ, Virovitičko-podravska županija, Grad Orahovica i brojni donatori.

Šeks je zahvalio članstvu i dužnosnicima Crvenog križa što su prepoznali značaj i plemenitu dimenziju ovoga projekta, kojemu, kako je rekao, treba dati punu potporu. Izrazio je uvjerenost da će i nadležne državne institucije pokazati razumijevanje oslobađajući taj projekt od plaćanja PDV-a.

Predsjednik osječkog Gradskog društva Crvenog križa Željko Čiki kazao je kako kroz odmaralište godišnje prođe oko 1800 djece, a da će izgradnjom bazena te još nekoliko smještajnih objekata taj broj biti povećan na 4,5 tisuća djece, koja će tijekom cijele godine moći dolaziti na Program škole u prirodi te školu plivanja.

Na svečanoj sjednici osječkoga gradskog odbora Crvenog križa predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu za razumijevanje i potporu humanitarnih akcija Crvenog križa uručena je povelja počasnog člana Crvenog križa, koju mu je uručio predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Jadranko Crnić.

Predsjednik Sabora današnji je posjet Orahovici iskoristio i da bi se upoznao s posljedicama štete od nedavnog nevremena s tučom koje je pogodilo taj kraj. Na upit novinara kako će se sanirati šteta, Šeks je rekao da će Vlada kao prvi potez poslati financijsku potporu od dva milijuna kuna, a u suradnji s resornim ministarstvima pomoći će i oko sanacije štete na stambenim objektima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na sastanku u orahovačkom Gradskom poglavarstvu županijski i gradski čelnici izvijestili su predsjednika Sabora kako se štete od nedavnog nevremena s tučom na poljoprivrednim površinama i stambenim objektima trenutačno procjenjuju na 50 do 60 milijuna kuna te su zamolili za potporu u sanaciji šteta koje su u nekim voćnjacima, kako su naveli, i stopostotne.

Šeks je kazao kako nadležno saborsko povjerenstvo raspolaže s ograničenim sredstvima, ali da političke institucije s toga područja trebaju zatražiti izvanredne sanacijske intervencije s određenih proračunskih pozicija kako bi se ublažilo posljedice nedavnog nevremena, te razvijati druge elemente prevencije i nadoknade šteta.

Ocijenio je kako su postupci i djelovanja bivšeg čelnika Državnog hidrometeorološkog zavoda Jakova Gele onemogućili pravodobno djelovanje protugradne obrade, a što je, kako smatra, pridonijelo povećanju šteta.

Tijekom boravka u Orahovici predsjednik Sabora Vladimir Šeks posjetit će popodne Plavšić brdo, područje koje je teško stradalo u nedavnom nevremenu na orahovačkom području.(Hina) xivuč yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara