Orban: Bez kršćanstva ćemo izgubiti slobodnu Europu

Orban: Bez kršćanstva ćemo izgubiti slobodnu Europu
Foto: EPA

EUROPSKI narodi trebaju shvatiti da Europa neće imati slobodan život bez svoje kršćanske kulture, rekao je mađarski premijer Viktor Orban tijekom državnog obilježavanja godišnjice mađarske revolucije 1848. godine, ispred Nacionalnog muzeja u Budimpešti.

"Ako ne zaštitimo našu kršćansku kulturu izgubit ćemo Europu, ona više neće pripadati Europljanima", istaknuo je mađarski premijer. 

Kaže kako bi u liberalnom carstvu svi izgubili slobodu

Dodao je kako je kršćanstvo jednako važno i za slobodnu Mađarsku i upozorio da bi "u liberalnom carstvu svi izgubili slobodu". 

"Europljani mogu biti sretni samo ako mogu odlučivati o svojoj sudbini i budućnosti svoje nacije". 

Ideal slobode ima svoje temelje "u kršćanstvu jer su svi ljudi i nacije jednake pred Bogom", dodao je mađarski čelnik. 

Izrazio je dobrodošlicu poljskim gostima na proslavi, naglasivši kako "Mađarska ne bi bila slobodna bez Poljske, a Europa ne bi mogla biti ponovno ujedinjena". 

Kaže da je Bruxelles napao Mađarsku

Istaknuo je da je Bruxelles, kada je napao Poljsku, "napao cijelu središnju Europu, uključujući nas, Mađare". 

"Naša poruka graditeljima carstva koji žele rastegnuti svoju sjenu nad središnjom Europom jest da će uvijek trebati misliti na  mađarsko-poljske veze", istaknuo je Orban. 

Naglasio je također da Mađarska "inzistira na slobodi i odbija podčinjenost: zajednička zakletva nacije znači da svaki Mađar stoji uz druge Mađare, a svi Mađari stoje uz Mađarsku".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara