Orban: Mađarska će se suprotstaviti mogućim sankcijama EU protiv Poljske

Orban: Mađarska će se suprotstaviti mogućim sankcijama EU protiv Poljske

Foto: Hina

MAĐARSKA će se suprotstaviti mogućim sankcijama Europske unije protiv Poljske, najavio je mađarski premijer Viktor Orban u  ozračju jačanja konzervativne osovine Varšava-Budimpešta.

"Mađarska neće nikada podržati sankcije protiv Poljske", rekao je Orban na državnom radiju MR1, tražeći od svojih europskih partnera "više poštovanja za Poljake, jer ga oni zaslužuju".

To upozorenje stiže nakon što je Europska komisija zaprijetila Varašavi da će pokrenuti proceduru protiv kršenja temeljnih vrijednosti EU, nakon poljskog usvajanja zakona kojim javne medije stavlja pod kontrolu konzervativne stranke Pravo i Pravda (PiS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam na udaru europskih instanci zbog autoritarnih odstupanja, Orban si je pronašao saveznika u stranci koja se u listopadu vratila na vlast u Poljskoj, i čiji ga je vođa Jaroslaw Kaczynski primio u četvrtak.

Poljski ministar vanjskih poslova Witold Wasczykowski nije u četvrtak skrivao da se Varšava nada iskoristiti mađarsko iskustvo u kontaktima s EU.

Više inicijativa poljske vlasti, posebice o Ustavnom sudu, medijima, oporezivanju banaka, nalikuju na mjere koje je Orban posljednjih godina poduzeo bez obzira na kritike nekih partnera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara