Orban: Mađarska je budućnost Europe

Orban: Mađarska je budućnost Europe
Foto: EPA

MAĐARSKI premijer Viktor Orban rekao je u obraćanju naciji kako je Budimpešta naučila da se ne mora svidjeti "umornoj briselskoj eliti", ističući da je Mađarska budućnost Europe.

"U posljednjih deset godina naučili smo da Europa nije u Bruxellesu", rekao je premijer, a prenijela mađarska novinska agencija MTI. "Europa smo mi i mi se ne moramo svidjeti umornoj briselskoj eliti... U prošlosti smo mislili da je Europa naša budućnost, ali danas znamo da smo mi budućnost Europe."

Orban je već dulje vrijeme u sukobu s Bruxellesom te napada i EU i Europsku pučku stranku (EPP) u kojoj je njegova stranka Fidesz suspendirana.

"Imamo problema s EU-om i ti problemi proizlaze iz različitog pristupa kako izgraditi Europu", rekao je Orban na konferenciji europske krajnje desnice početkom veljače u Rimu. 

Zadovoljan suradnjom sa susjedima

Europski parlament je ove godine kritizirao Mađarsku zbog nazadovanja pravne države u toj zemlji.

Orbanova stranka Fidesz je od ožujka 2019. suspendirana u Europskoj pučkoj stranci (EPP). Ove godine suspenzija je produljena.

Orban je također izrazio zadovoljstvo što je Mađarska našla "zajedničke temelje" sa susjednim zemljama, Hrvatskom, Slovačkom, Slovenijom i Srbijom i u poziciji je s njima ući u širu suradnju i stvarati saveze.

"Povijest je ponovno dala narodima središnje Europe šansu da izgrade novi savez utemeljen na njihovim vlastitim nacionalnim interesima, koji bi nam omogućio da se branimo od prijetnji i s Istoka i sa Zapada", kazao je mađarski šef vlade.

On je istaknuo da činjenice pokazuju da posljednja dekada predstavlja najuspješnijih deset godina u posljednjih sto godina mađarske povijesti.

"Naša zemlja zna da Mađarska dolazi prva", kazao je Orban.

Rekao je i da su "prava nasilnih kriminalaca postala važnija donositeljima odluka od prava građana koji poštuju zakon".

"Oni su spremni braniti počinitelje umjesto žrtava", kazao je. "Taj opasni fenomen je sada stigao i do Mađarske i mi smo u ozbiljnim raspravama i međunarodnim sporovima."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara