Orban o optužbama za antisemitizam: Židovi su u Mađarskoj na sigurnom

Orban o optužbama za antisemitizam: Židovi su u Mađarskoj na sigurnom
Foto: EPA

MAĐARSKI premijer Viktor Orban ustvrdio je danas da njegova zemlja ima "nultu toleranciju" prema antisemitizmu poručivši Židovima u Mađarskoj da se mogu osjećati sigurnima i rekao je tijekom susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom da će njegova vlada surađivati s Izraelom u borbi protiv te pojave. "Spremni smo surađivati u ratu protiv antisemitizma", kazao je Orban istaknuvši da su jedan od oblika antisemitizma izjave protiv Izraela, prenio je izraelski portal Ynet tijekom drugog dana posjeta mađarskog premijera.

Orban je bio suočen s optužbama za antisemitizam zbog vođenja kampanje protiv židovskog milijardera Georgea Sorosa i hvalio je mađarskog čelnika Miklosa Horthyja - saveznika Adolfa Hitlera - koji je surađivao s nacistima. "Svi židovski građani u Mađarskoj su pod zaštitom vlade", kazao je Orban, nacionalist čija je politika izazvala zabrinutost među Židovima u njegovoj zemlji. 

"Ponosni smo na to da se u Mađarskoj (...) Židovi mogu osjećati sigurni", istaknuo je on na početku razgovora s desničarskim izraelskim premijerom. "Vi ste stali uz Izrael ponovno i ponovno na međunarodnim forumima i to je važno i jako to cijenimo", rekao je Netanyahu Orbanu dodajući kako obojica "shvaćaju da je prijetnja radikalnog islama stvarna". Netanyahu je našao zajednički jezik s Orbanom u žestokim kritikama na račun tražitelja azila i Sorosa, koji podržava ljevicu u njihovim zemljama. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara