Orban sutra dolazi u Zagreb. Nedavno je Hrvatskoj poručio: "Izdali ste nas"

Orban sutra dolazi u Zagreb. Nedavno je Hrvatskoj poručio: "Izdali ste nas"
Foto: EPA

NAKON sedam godina Hrvatsku će sutra i službeno posjetiti Viktor Orban. 

Mađarski premijer u Zagreb stiže kao jedan od sudionika sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative kojom Hrvatska ove godine predsjeda. 

Orban će se sastati s premijerom Plenkovićem i predsjednicom Grabar Kitarović. Iako vlada šuti o temama sastanka, odnose dviju zemalja i dalje opterećuje isto pitanje: što će biti s INA-om koju Hrvatska kani otkupiti od MOL-a, a što s čelnikom te tvrtke Zsoltom Hernadijem kojeg traži hrvatsko pravosuđe.

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač za RTL je kazao kako očekuje da će se razgovarati o gospodarstvu, energetici i politici.

"Odnosi dviju zemalja su bogati, jako bogati. Važno je da se nastavi proces relaksiranja odnosa, da imamo kvalitetne odnose. Mi želimo vratiti svoje vlasništvo u Ini. Mađari, koliko čujem i znam, su spremni na to. Sada treba naći najbolju metodu da se to provede", kazao je.

Bijes Orbana?

Podsjetimo, prije svega dva tjedna mađarski portal index.hu objavio je kako je došlo do zahlađenja odnosa između Mađarske i Hrvatske te da je Orban izuzetno ljut na Hrvatsku zbog obnavljanja crvene potjernice za Zsoltom Hernadijem. Mađarski premijer, tvrde, smatra da je Hrvatska tim potezom izdala Mađarsku.

Portal Index.hu donosi i cijelu pozadinu odnosa Hrvatske i Mađarske, koja je u konačnici dovela do Orbanovog bijesa. Kako pišu, odnosi dviju država već su neko vrijeme nategnuti zbog slučaja Ina-MOL i hrvatskog zahtjeva za izručenjem Hernadija. Upravo je zbog toga lani Mađarska blokirala ulaz Hrvatske u OECD.

No onda je došlo do preokreta. 12. rujna u Europskom parlamentu je održano glasanje o pokretanju postupka oduzimanja prava glasa Mađarskoj po članku 7 Europskog ugovora. I dok je 448 zastupnika glasalo protiv Orbana, odnosno za oduzimanje prava glasa, njih 197 je bilo protiv. Među njima je bilo i troje hrvatskih europarlamentaraca iz HDZ-a.

Od toga dana odnos između dviju zemalja se promijenio i vlada u Budimpešti je ukinula blokadu pristupa Hrvatske OECD-u. Index.hu piše kako je Orban tada očekivao da će Hrvatska u znak zahvalnosti povući tjeralicu za Hernadijem, što se nije dogodilo.

"Hrvatska je ovaj problem digla na političku razinu", prenosi Orbanove riječi Index.hu te navodi da je mađarski premijer zaprijetio hrvatskim vlastima "još jačom reakcijom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara