Orban traži ubrzanje pregovora Europske unije i Srbije

Orban traži ubrzanje pregovora Europske unije i Srbije
Foto: EPA

MAĐARSKI premijer Viktor Orban tijekom posjeta njemačkoj kancelarki Angeli Merkel snažno se založio za ubrzanje pristupnih pregovora između Srbije i Europske unije.

"Razgovori sa Srbijom moraju biti ubrzani i okončani. Samo tako se može postići stabilizacija zapadnog Balkana“, rekao je Orban na konferenciji za novinare uoči razgovora s njemačkom kancelarkom u Berlinu.

Merkel pohvalila gospodarski razvoj Mađarske

Dvoje čelnika založilo se za to da se na samitu EU-a u ožujku omogući početak pristupnih pregovora Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Merkel je pohvalila gospodarski razvoj Mađarske i razvoj njemačko-mađarskih ekonomskih odnosa.

"Gospodarski razvoj se, posebice u Mađarskoj, odvija vrlo, vrlo dobro. A ja mislim da je to i zbog Europske unije“, rekla je Merkel.

Naglasila je kako Mađarska spada u one zemlje koje su se unatoč teškim početnim uvjetima gospodarski razvile u vrlo dobrom smjeru.

"Za to su zaslužne pametne investicije uz istodobni razvoj gospodarstva", rekla je Merkel koja je napomenula da je njemačko i mađarsko gospodarstvo tijesno povezano.

Merkel i Orban na konferenciji nisu govorili o političkim odnosima dviju država koji su već godinama napeti zbog različitih stajališta o izbjegličkoj krizi i njemačkih kritika Orbanovih politika, koje po mišljenju Berlina potkopavaju vladavinu prava u Mađarskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara