Orepić smjenio direktoricu i cijeli nadzorni odbor Agencije za komercijalnu djelatnost

Orepić smjenio direktoricu i cijeli nadzorni odbor Agencije za komercijalnu djelatnost

Foto: Hina

MINISTAR unutarnjih poslova Vlaho Orepić izvijestio je da je zbog nedopustivih postupaka "onih kojima je povjereno upravljanje javnim dobrom" opozvao glavnu direktoricu Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) i cjelokupni nadzorni odbor.

"Kao ministar unutarnjih poslova većinski sam član Skupštine AKD-a i kao takav donio sam odluke - opozvao sam glavnu direktoricu Agencije za komercijalnu djelatnost, opozvao sam cjelokupni nadzorni odbor i imenovao drugi, imenovao sam privremenu upravu AKD-a do formiranja nove vlade", kazao je Orepić na konferenciji za novinare u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova.

Dodao je i da je zbog teže povrede rada i discipline sa svoje dužnosti udaljen predsjednik nadzornog odbora AKD-a koji je inače visoki dužnosnik Ravnateljstva policije.

Pojasnio je da je razlog za kadrovske promjene u ugovoru o radu opozvane direktorice AKD-a , odnosno u aneksu ugovora koji je štetan za AKD te je donesen mimo propisanih normi, u vakumu nakon izbora, a prije formiranja vlasti 27. studenoga prošle godine.

"Agenciju bi ove radnje koštale milijun kuna, a po odredbama novog aneksa da bi smijenili gospođu trošak je na razini dva milijuna i 235 tisuća kuna", rekao je Orepić.

Kazao je i da je za izradu aneksa AKD platio više od 15.700 kuna odvjetničkom društvu Vladimira Terešaka iako je to mogla odraditi i pravna služba AKD-a.

Istom je odvjetničkom društvu, dodao je, u 2015. AKD-a uplatio 788 tisuća kuna, a u ovoj godini 97.000 kuna, dok mu je fakturirano još preko 100 tisuća kuna.

"Ovaj način vođenja trgovačkog društva je nedopustiv. Treba ući u svako trgovačko društvo u većinskom vlasništvu RH i vidjeti imali još slučajeva. Ovo je nedopustivo za građane", poručio je Orepić.

Opoziv nije dio kampanje

Vlaho Orepić odbacio je tvrdnje da se na smjenu direktorice Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) i Nadzornog odbora te tvrtke odlučio zbog predstojećih parlamentarnih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo su ozbiljni problemi i ne želim ih stavljati u kampanju", kazao je Orepić pojašnjavajući na konferenciji za novinare zbog čega je tek sada odlučio rašćistiti nepravilnosti u AKD-u.

Dodao je da je nova uprava na čelu s Adelom Bišćan imenovana privremeno do formiranja nove vlade.

"Sada su sazreli uvjeti da napravimo postupanje u skladu sa zakonom", kazao je Orepić. Dodao je da je trebalo vremena da se utvrdi o čemu je riječ te da to nema veze s političkim djelovanjem.

No, na niz sličnih pitanja Orepić nije želio dalje odgovarati te je otišao s konferencije za novinare.

Ranije je izvijestio da je vodstvo AKD-a opozvao zbog nedopustivih postupaka "onih kojima je povjereno upravljanje javnim dobrom"

"Kao ministar unutarnjih poslova većinski sam član Skupštine AKD-a i kao takav donio sam odluke - opozvao sam glavnu direktoricu Agencije za komercijalnu djelatnost, opozvao sam cjelokupni Nadzorni odbor i imenovao drugi, imenovao sam privremenu upravu AKD-a do formiranja nove Vlade", kazao je Orepić.

Dodao je i da je zbog teže povrede rada i discipline sa svoje dužnosti udaljen predsjednik Nadzornog odbora AKD-a, koji je inače visoki dužnosnik Ravnateljstva policije.

Pojasnio je kako je razlog za kadrovske promjene u ugovoru o radu opozvane direktorice AKD-a, odnosno u aneksu ugovora koji je štetan za AKD te je donesen mimo propisanih normi, u vakumu nakon izbora, a prije formiranja vlasti, 27. studenoga prošle godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara