Dalija Orešković o Kolindi: Povjerenstvo ne arbitrira, a još manje politički

Dalija Orešković o Kolindi: Povjerenstvo ne arbitrira, a još manje politički

Screenshot: HRT

O MOGUĆEM sukobu interesa za HRT je govorila predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković.

> Protiv Kolinde se pokreće postupak jer je HDZ-u dala preko milijun kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne mogu komentirati ovo priopćenje iz ureda predsjednice. Dali smo priopćenje kakvo smo smatrali da je prikladno. Povjerenstvo ne arbitrira, a još manje politički. Povjerenstvo provodi postupke iz svog djelokruga rada i nadležnosti. To što su dva predmeta, ne samo dva nego i preostali koji su se našli na današnjoj sjednici, ni na koji način ne umanjuje činjenicu da je povjerenstvo pokrenulo i postupak protiv dužnosnika ministra Kotromanovića", rekla je Orešković.

"Nadležnost povjerenstva je pokretanje postupaka sukoba interesa i donošenja odluka o tome da li određeno djelovanje ili propust predstavlja povredbu odredbi ovog zakona. Jedna od obvezi, iako se za nju ne može izreći sankcija, jest i obveza dužnosnika da se pridržava i etičkih načela u obnašanju javnih dužnosti, i to je upravo ono što se u slučaju predsjednice njoj stavlja na teret.

Riječ je o tome da je nakon što je stupila na dužnost predsjednice kroz duže vremensko razdoblje raspolagala sa novčanim sredstvima političke stranke, nakon što je iskoristila zakonsku mogućnost da onu naknadu koju je dobila za sudjelovanje na izborima, vrati političkoj stranci koja ju je kandidirala tijekom izbora. Povjerenstvno ni na koji način ne dovodi u sumnju plemenitost i humanost izvršenih donacija. Ni na koji način nije sporno da je predsjednica imala mogućnost dobivena sredstva iz proračuna vratiti političkoj stranci koja ju je kandidirala, međutim, nakon što su ta sredstva vraćena političkoj stranci, predsjednica s tim sredstvima više nije mogla raspolagati", dodala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara