Orić uhićen po tajnoj optužnici iz "operativnih razloga"

NALOG za uhićenje ratnog zapovjednika Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića iz Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) dostavljen je samo SFOR-u koji ga je i priveo, a u ovom slučaju vlasti Federacije BiH nisu bile informirane o podignutoj optužnici, izjavio je u petak u Sarajevu glasnogovornik ureda ICTY-a u BiH Refik Hodžić.

Hodžić je novinarima rekao kako se Tužiteljstvo haškog Tribunala na takav korak odlučilo "iz operativnih razloga" ali je odbio objasniti što to zapravo znači.

Glasnogovornik SFOR-a Dale MacEachern potvrdio je kako je Orić uhićen u Tuzli u četvrtak navečer te da je njegov identitet definitivno provjeren u ranim jutarnjim satima nakon čega je prebačen u Den Haag. "Orić se nije opirao uhićenju i tijekom operacije nitko nije ozlijeđen", rekao je glasnogovornik SFOR-a demantirajući tvrdnje nekih medija kako se Orić pokušao suprotstaviti pripadnicima Stabilizacijskih snaga.

Optužnicu protiv Nasera Orića glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte potpisala je 13. ožujka a 28. ožujka potvrdio ju je sudac Richard May čime je ona postala pravomoćna.

Orić je prije toga u nekoliko navrata davao iskaz istražiteljima suda iz Den Haaga u sjedištu misije Ujedinjenih naroda u Sarajevu. On je u izjavama za medije svaki put isticao kako je spreman dragovoljno se predati bude li protiv njega podignuta optužnica.

Samo podizanje optužnice stoga nije predstavljalo iznenađenje ali jest to što je on uhićen tijekom tajne operacije iako je njegovo boravište bilo dobro poznato kao i činjenica da se javno kretao te da se nije skrivao.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U optužnici koja je objavljena u petak navodi se kako je Orić okrivljen po načelu individualne i zapovjedne odgovornosti te kršenja zakona i običaja rata.

To uključuje zapovjednu odgovornost za ubojstvo najmanje sedam Srba zatočenih u policijskoj postaji u Srebrenici kao i za zlostavljanje i teško premlaćivanje njih jedanaest. Orića se kao zapovjednika 82. divizije Armije BiH tereti i za uništavanje pedesetak sela i zaselaka u okolici Srebrenice naseljenih srpskim pučanstvom.

Naser Orić rođen je u Potočarima kod Srebrenice 1967. godine, prije rata je bio profesionalni policajac i pripadnik posebne policijske postrojbe MUP-a Srbije. Početkom kolovoza 1991. godine vratio se u BiH gdje je također radio kao policajac u Sarajevu da bi potkraj te godine bio prebačen u Srebrenicu.

U svibnju 1992. godine izabran je za zapovjednika lokalne teritorijalne obrane i na zapovjednoj je dužnosti ostao sve do kolovoza 1995. godine kada je u činu brigadira napustio Armiju BiH. Neposredno prije ofenzive srpskih snaga na zaštićenu zonu Srebrenice Orić je po zapovijedi iz Sarajeva napustio to područje i otišao u Tuzlu.

Prema tvrdnjama analitičara, njegovim povlačenjem iz Srebrenice obrana enklave pratično je obezglavljena što je srpskim postrojbama omogućilo zauzimanje tog područja nakon čega je u srpnju 1995. brutalno ubijeno najmanje osam tisuća Bošnjaka. Preživjeli Srebreničani tvrdili su kako je zapovijed Oriću da napusti Srebrenicu ključni dokaz da je zona pod zaštitom Ujedinjenih naroda unaprijed žrtvovana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara