ORUŽJE NA LETOVIMA: NJEMAČKA SPREMNA PRIHVATITI, ŠVEDSKA 'PROTIV'

Njemačka vlada prihvaća odluku američkih vlasti da stranim zrakoplovima na letovima za Sjedinjene Države nametne oružane čuvare kada se to Washingtonu učini potrebnim, rekao je u srijedu glasngoovornik, dok se Švedska izjasnila protiv takvih mjera. L

Washington je u ponedjeljak stranim zračnim tvrtkama ponudio

raspoređivanje svojih naoružanih agenata na nekim letovima za Sjedinjene Države ili iz njih.

Prihvaćamo tu odrebu tim više što su naoružani policajci za zaštitu granica još od listopada 2001. prisutni na određenim letovima njemačkih zrakoplovnih kompanija, rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada u Berlinu odbila je, međutim, iznijeti više pojedinosti o broju naoružanih čuvata i kriterijima po kojima će oni biti raspoređeni na letovima.

Švedska je u utorak objavila da bi radije prizemljila putnički zarakoplov na letu za SAD pokaže li se ozbiljna prijetnja nego li dopustila naoružane čuvare na letovima.

"Postigli smo dogovor s američkim vlastima o drugim postupcima u slučaju prijetnji", kazala je glasnogovornica sigurnosti civilnog zrakoplovsta Eva Axner, a prenijela švedska agencija TT.

I Francuska je u srijedu, priv put, priznala da su na nekim letovima kompanije Air France za SAD raspoređeni naoružani čuvari zbog povećane opasnosti od terorističkih napada još otkako su bili izvedeni teroristički napadi na SAD 11. rujna 2001.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara