Oružje nađeno u bazi generala koji osvaja Libiju pripada Francuskoj

Oružje nađeno u bazi generala koji osvaja Libiju pripada Francuskoj
Foto, ilustracija: EPA

AMERIČKI projektili pronađeni u bazi snaga odanih zapovjedniku s istoka Libije Kalifu Haftaru pripadaju Francuskoj, potvrdilo je u srijedu francusko ministarstvo obrane, pojasnivši da to oružje nikada nije bilo namijenjeno prodaji ili transferu nekoj od strana u sukobu, a osim toga je neupotrebljivo te bi trebalo biti uništeno.

Francusko oružje američke proizvodnje pronašle su snage koje se bore na strani vlade nacionalnog jedinstva (GNA).

Francuska tvrdi da je oružje trebalo biti uništeno

"Projektili Javelin pronađeni u Garianu pripadaju francuskoj vojsci, a kupljeni su od SAD-a", priznao je Pariz i potvrdio pisanje New York Timesa.

Prema priopćenju ministarstva, oružje je bilo namijenjeno "samoobrani francuske vojne jedinice raspoređene za prikupljanje obavještajnih podataka i izvođenje protuterorističkih operacija".

"Oštećeno i neupotrebljivo, oružje je bilo privremeno uskladišteno prije nego se trebalo uništiti", pojašnjava ministarstvo u priopćenju i posebice ističe da "nikada nije bilo govora o prodaji, posudbi ili transferu tog oružja bilo kojoj strani u sukobu u Libiji".

Francuska općenito podržava Haftara

New York Times je izvijestio da su snage GNA napale logor u Garianu, u planinama južno od Tripolija, 26.  lipnja i pronašle četiri protutenkovska projektila.

Francuska općenito podržava Haftara, smatrajući da su njegove snage korisne u borbi protiv islamskih militanata. Taj umirovljeni general je četiri desetljeća bio dio libijske političke scene, a svoju Libijsku nacionalnu vojsku (LNA) je osnovao kako bi se, prema vlastitim riječima, borio protiv islamskih ekstremista.

Cilj LNA je, tvrdi Haftar, vratiti red i sigurnost u zemlji i pobijediti oružane bande i "terorizam".

Fajez al-Sera, premijer vlade nacionalnog jedinstva (GNA) koji uživa potporu UN-a, poručio je da će obraniti Tripoli, a Haftara optužuje da želi izvršiti vojni udar. 

Haftar, popularan u Bengaziju, bivši je Gadafijev general koji je 1987. pao u nemilost tog despota te je idućih 20 godina posvetio njegovom svrgavanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara